Nieuws
vrijdag, 18 dec 2020

Vlaams contact- en brononderzoek: “7 maand later en 50 miljoen verder nog steeds mank”

Het Vlaams Belang is verbolgen over de aanhoudende problemen in verband met de contactopsporing van het coronavirus. “Er is al heel veel geld uitgegeven aan een systeem van contact- en brononderzoek dat helaas nog steeds sputtert. Besmette personen worden nog te veel in het ongewisse gelaten, waardoor het virus vrij spel heeft”, zo maakte Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) duidelijk aan welzijnsminister Wouter Beke (CD&V) in een interpellatie deze week.

Vlaanderen bevindt zich momenteel in de tweede golf van deze corona-gezondheidscrisis. Het aantal besmettingen daalt niet meer of neemt zelfs licht toe. Op 11 mei 2020 werd een systeem van contactopsporing opgezet dat het virus zou moeten intomen en nieuwe golven zou moeten kunnen vermijden. Vandaag – zeven maanden later – stellen we echter nog steeds vast dat ongeveer 25% van de besmette personen niet bereikt wordt binnen de 24 uur, wat natuurlijk risico’s inhoudt voor een verdere verspreiding van het virus. Zelfs na 48 uur wordt nog steeds 15% van de besmette personen niet bereikt. 

Ook inzake de controle op terugkerende reizigers loopt het nog steeds volledig mis. Op 23 juli 2020 werd een verplichte registratieplicht, testing en quarantaine ingevoerd voor reizigers die uit een buitenlandse oranje en rode zone komen. Maar daar kwam maar weinig van in huis. Van de 110.000 reizigers die in november terugkwamen uit rode zone werden er amper 154 getest. Veel besmette terugkeerders werden dus niet gedetecteerd. Uiteindelijk zou nu alsnog worden bekeken om de procedures aan te scherpen. Voor het Vlaams Belang komt de verscherpte controle echter vijf maanden te laat.  

“Al van in de beginfase van het contact- en brononderzoek meldden lokale besturen dat de contactopsporing niet naar behoren werkte”

Reeds van in de beginfase van de contactopsporing kwamen vanuit de lokale besturen meldingen dat de Vlaamse contactopsporing niet naar behoren werkte. Het resultaat was dat de gemeenten dan maar zelf initiatieven namen. Noodgedwongen werden door de Vlaamse regering richtlijnen vastgelegd en subsidies vrijgemaakt voor een bijkomende contactopsporing door bepaalde gemeenten

Maar het beleid blijft mank lopen”, aldus Stefaan Sintobin. De besmette personen en de contactpersonen worden nu soms zowel opgebeld door contactopsporing Vlaanderen, als door de gemeentelijke covid-coördinator met identiek dezelfde vragen. Dit kan toch niet de bedoeling zijn.” Bovendien beperken gesprekken zich al te vaak tot het verifiëren van de identiteit van de positief geteste persoon of het hoog-risicocontact met duurtijden van amper 2 tot 4 minuten. “Het brononderzoek stelt niets voor. Tien maanden na de start van de pandemie, staan we nog bijna nergens”, besluit Sintobin. 

Sintobin adviseerde de Vlaamse regering niet alleen om nu eindelijk wel werk te maken van een performant en kordaat testbeleid voor terugkeerders, maar ook in te zetten op een degelijk brononderzoek, testbeleid, contactonderzoek waardoor hopelijk een derde golf in de pandemie kan worden vermeden.