Vlaams Belang wil wat doen aan 'kettinghonden'
In het Vlaams Parlement werd recent een voorstel van het Vlaams Belang behandeld in de commissie Dierenwelzijn van het Vlaams Parlement dat tot doel had het quasi voortdurend aan de ketting leggen van honden te verbieden. “Dergelijke kettinghonden liggen vaak alleen, verlaten en vastgeketend zonder functie of zelfs zonder onderdak. Met ons voorstel willen wij komaf maken met het dierenleed dat daarmee gepaard gaat, maar helaas stemden alle andere partijen ons voorstel weg”, stelt Vlaams Parlementslid Els Sterckx, die hoofdindiener van het voorstel is, “Ik hoop dat de Vlaamse regering ons voorstel alsnog oppikt om er werk van te maken.”
Voor het Vlaams Belang is het hoog tijd dat er een verbod wordt ingevoerd op het quasi permanent vastketenen van honden. “Dit leidt bij de honden tot stress, verveling, eenzaamheid en sociaal onaangepast gedrag en verhoogt ook de kans op gedragsproblemen zoals agressie, bijtincidenten en onafgebroken blaffen”, licht Sterckx het voorstel toe.
“Er moet definitief een einde worden gesteld aan het dierenleed dat dergelijke aanhoudende bewegingsvrijheidsbeperking veroorzaakt”
Bovendien is het zelfs zo dat ‘kettinghonden’ ook gezondheidsrisico’s lopen. “De nek van een hond zit immers vol met cruciale lichaamsdelen die de fysiologische processen sturen en de hond gezond houden. Het constant aan de ketting trekken kan leiden tot ernstige beschadigingen aan de schildkier, spieren en zenuwen”, argumenteert Sterckcx. “Maar deze honden riskeren zo ook hernialetsels met verlammingsverschijnselen aan een of meerdere poten tot gevolg.”
Gelukkig hebben sommige Vlaamse gemeentebesturen deze gezondheids- en welzijnsrisico’s voor kettinghonden al ingezien en via een gemeentelijk (politie)reglement het houden van kettinghonden op hun grondgebied verboden. In veel andere gemeenten mogen honden echter nog wel quasi permanent aan de ketting worden gelegd. “Het is dan ook hoognodig dat wetgeving wordt goedgekeurd die nu in heel Vlaanderen definitief komaf maakt met het leed van dergelijke honden”, besluit Sterckx.