Vlaams Belang wil Vlaams Parlement laten buigen over beeldenstorm en censuur
Het Vlaams Belang vraagt vandaag in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement om twee voorstellen van resolutie bij hoogdringendheid te agenderen. Het betreft een voorstel van resolutie ‘over de bescherming van ons culturele erfgoed en onze monumenten tegen een nieuwe beeldenstorm’ en een voorstel van resolutie ‘over het veroordelen van de censuur in de media en het maximaal vrijwaren van de ideologische diversiteit’.
“Het Vlaams Belang wil met de indiening van de voorstellen een duidelijk statement maken tegen de huidige beeldenstorm en censuur in de nasleep van de dood van George Floyd in de Verenigde Staten en de Black Lives Matter-beweging”, zo maakt Vlaams Belang-fractievoorzitter in het Vlaams Parlement Chris Janssens duidelijk. Bovendien wil onze partij dat het Vlaams Parlement zich in duidelijke woorden uitspreekt tegen deze verontrustende aanval op ons westerse erfgoed en onze westerse vrijheden.”
“Stop de vernieling”, klinkt het bij Vlaams Belang te midden van beeldenstorm en mediacensuur
De hoofdindieners van de voorstellen – respectievelijk Vlaams Belang-cultuurwoordvoerder Filip Brusselmans en Vlaams Belang-woordvoerder van Media Klaas Slootmans zullen vandaag tijdens de plenaire zitting hun dringende voorstellen toelichten. “De Vlaamse regering moet de beschadiging van onze standbeelden scherp veroordelen en alles aanwenden om onze monumenten te beschermen”, klinkt het bij Brusselmans. “Men mag niet bijdragen aan een sfeer die het beschadigen of vernielen van standbeelden in de hand werkt. Ook dringen we aan om de verwijdering of vernieling van monumenten en straatnaamborden te ontmoedigen, en in de plaats in te zetten op historische duiding.”Slootmans sluit zich aan en duidt ook de resolutie rond censuur. “In ons voorstel tegen de mediacensuur, die uiteraard een gevolg is van het offline halen of niet meer heruitzenden van films en series als ‘Gone With The Wind’ en ‘Little Britain’, vragen we aan de regering om bij alle partners in het medialandschap aan te dringen op een maximale garantie van de artistieke vrijheid en creatieve diversiteit”, zo klinkt het. “Dit wars van taboes. Men mag geen politieke druk tolereren die kan leiden tot politiek-correcte censuur of zelfcensuur.”Eind vorige week raakte bekend dat ook de VRT mediaproducties screent op mogelijke ‘gevoeligheden’. Slootmans noemt dat “schandelijk.”