Regering De Wever rekent zich onrealistisch rijk
“De regering-De Wever is op budgettair drijfzand gebouwd.” Dat zegt Vlaams Belang-fractievoorzitter Barbara Pas, zich baserend op de begrotingstabellen die de nieuwe premier vandaag - rijkelijk laat, en pas nadat ze bij de pers terecht kwamen - verspreidde. “Met deze begrotingstabellen toont de Arizona-regering zich als overtreffende trap van de fata morgana’s van de Vivaldi-regering.”
‘Het budgettaire kader van de paarsgroene regering: één velletje papier van amper 37 regeltjes. Slordig haastwerk.’ Zo omschreef de N-VA in 2020 de begrotingstabel die de toenmalige regering-De Croo vrijgaf. “Maar de regering-De Wever doet niet veel beter”, stelt Pas vast.
Uit de tabellen blijkt dat de belastingregering De Wever zich vooral rijk rekent aan fraudebestrijding en terugverdieneffecten waarvan de uitvoering en haalbaarheid ernstige vragen oproepen, en de terugverdieneffecten onrealistisch hoog worden ingeschat.
Ondanks ronkende verklaringen in de pers komt amper een half procent (116 mio euro / 23.294 mio euro) van de inspanning uit ‘institutionele en politieke vereenvoudiging’. Ruim twee derde komt van omstreden terugverdieneffecten uit de hervormingen. “In de budgettaire tabellen wordt – Vivaldi-gewijs – opnieuw gebruikt gemaakt van traditioneel twee posten die de rekeningen moeten doen kloppen: fraudebestrijding en terugverdieneffecten”, zegt ook Vlaams Belang-Kamerlid en begrotingsspecialist Wouter Vermeersch. Traditioneel bevat ook dit regeerakkoord inderdaad een passage over de strijd tegen de sociale- en fiscale fraude die meer geld moet opbrengen.
“Het is een typisch Belgisch compromis dat links en rechts wat verandert, maar onvoldoende doorpakt om de begroting structureel op orde te krijgen” zegt Vermeersch “Herinner u dat Theo Francken in het Europees Parlement moord en brand schreeuwde omdat er in de laatste kolom van de begrotingstabel één miljard euro stond ingeschreven voor fraudebestrijding, wat volgens hem totaal onrealistisch was? Nu staat er in die laatste kolom niet alleen 800 miljoen euro aan fraudebestrijding ingeschreven, maar daarnaast nog eens dik acht miljard euro uit de arbeidsmarkt- en pensioenhervormingen én bijna acht miljard euro als terugverdieneffect de 80% werkzaamheidsgraad waarvan arbeidseconomen zeggen dat dat onhaalbaar is. ”Daarmee blijkt de regering-De Wever de overtreffende trap van de regering-De Croo te zijn, op vlak van financiële fata morgana’s. De één miljard euro die Francken vorige legislatuur onrealistisch vond, zijn er nu plots 17 miljard euro geworden.”
Het is ook opvallend hoe, in vergelijking met de begrotingstabellen die afgelopen dagen werden verspreid, de regering-De Wever vandaag nog op miraculeuze wijze nog een extra miljard op arbeidsmarkthervormingen heeft gevonden, en nog eens 100 miljoen euro extra bij fraudebestrijding. “De regering-De Wever is op budgettair drijfzand gebouwd, en geeft dus weinig vertrouwen voor de toekomst van wie werkt, spaart en onderneemt in dit land”, besluit Pas.