Nieuws
vrijdag, 25 mrt 2022

Vlaams Belang wil verstrenging Brusselse LEZ langer opschorten

De Brusselse sociale partners hebben de Brusselse regering er op gewezen dat de levering van nieuwe wagens reeds maanden vertraging oploopt en dat de oorlog in Oekraïne het probleem alleen maar nog erger maakt. De Brusselse minister voor Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) liet wat de Lage Emissie Zone (LEZ) betreft weten dat er voor juli 2022 geen boetes gegeven zullen worden voor Euro 4-dieselauto's, hoewel deze categorie auto's sinds 1 januari 2022 officieel uit de hoofdstad is verbannen”, zegt Brussels fractievoorzitter Dominiek Lootens-Stael. “Door de verstrenging worden echter heel veel Brusselaars getroffen die de auto nodig hebben en gezien de huidige levensduurte niet in staat zijn voor vervanging te zorgen. Wij pleiten voor een betere sociale omkadering en een verder uitstel van minstens twee jaar.”

“Vele ouderen die hun wagen zeer weinig gebruiken, maar die toch nodig hebben voor familiebezoek of wanneer zij naar het ziekenhuis moeten, wordt het gebruik van een wagen ontzegd”, aldus Lootens-Stael. “Maar ook voor mensen van buiten het Hoofdstedelijk Gewest heeft dit een belangrijke impact. Blijkbaar stijgt het ongenoegen zo sterk dat Maron genoodzaakt werd de verstrenging toch uit te stellen. De minister geeft ook aan dat de maatregel een belangrijk effect heeft, het aantal voertuigen met Euro 4-norm is van 9 procent in februari 2021 gedaald tot 3 procent nu.”

“De verstrenging van de voorwaarden van de Brusselse LEZ is een maatregel met een grote sociale impact”

“Wij zijn ons er van bewust dat luchtkwaliteit een belangrijk thema is”, vervolgt Lootens-Stael, “maar de huidige LEZ is asociaal.” Voor het Vlaams Belang zijn de begeleidende sociale maatregelen ondermaats en te licht. “De zogenaamdeBrussel’Air-premies zijn te laat aangepast en zijn onvoldoende. In deze tijden waar onkosten, vooral voor werkenden, de pan uit schieten is deze verstrenging totaal ongepast."

“Wij willen daarom een studie rond de sociale effecten van de verdere uitvoering van de maatregelen. En tot de resultaten hiervan bekend zijn en de omkaderende maatregelen aangepast zijn, vragen wij een verdere opschorting van de boetes”, besluit Lootens-Stael. “Voor een periode van twee jaar, om een goede omkadering op poten te zetten die mensen niet in de miserie brengt. Een wagen lang gebruiken is verder ook ecologisch voordelig. Het produceren van nieuwe wagens verbruikt veel grondstoffen en energie. Daar houdt de Brusselse regering spijtig genoeg geen rekening mee.”