Nieuws
vrijdag, 12 jul 2024

Vlaams Belang wil subsidies terugvorderen van Audi bij stopzetting productie

Bij Audi Brussels verdwijnen dit jaar nog 1.400 banen, toeleveranciers niet meegerekend. Een sociaal bloedblad ten gevolge van verkeerde strategische keuzes, te hoge loonkosten en tegenvallende verkoopcijfers. Het Vlaams Belang wil dat Vlaams minister van Economie Jo Brouns (cd&v) dringend in overleg treedt met de betrokken partners en een onderzoek naar de impact op de Vlaamse arbeidsmarkt gelast. “Indien Audi zijn productie in ons land stopzet, moet de meer dan zes miljoen euro subsidie die de laatste jaren richting Audi is gegaan volledig teruggevorderd worden”, zegt Vlaams Parlementslid Tom Lamont.

Tegen eind oktober worden er 1.410 banen geschrapt bij Audi, met toeleveranciers erbij kan het aantal ontslagen zelfs oplopen tot 6.000. Lamont dringt bij minister Brouns niet alleen aan om dringend in overleg te treden met de betrokken partners en een onderzoek naar de impact op de Vlaamse arbeidsmarkt, maar kijkt ook naar de financiële kant van het verhaal. “Indien Audi zijn productie in ons land stop zet, moet de meer dan zes miljoen euro subsidie die de laatste jaren richting Audi is gegaan volledig teruggevorderd worden”, zegt Tom Lamont.

Deze subsidies werden gegeven in de vorm van transformatiesteun bij strategische transformatieprojecten zoals investeringen én/of opleidingsinspanningen. In lijn met het Besluit van de Vlaamse Regering van 19 juli 2013 tot toekenning van strategische transformatiesteun heeft de Vlaamse regering het recht om deze subsidiëring terug te vorderen bij sluitingen in het kader van een sociaaleconomische herstructureringsoperatie. “Deze middelen kunnen dan opnieuw op een efficiënte manier ingezet worden om de werknemers te hervormen en kansen te bieden op de arbeidsmarkt”, aldus Lamont.