Nieuws
donderdag, 25 jul 2024

Vlaams Belang wil niet weten van verplichte gemeentefusies

Foto: iStock. Vlaams Belang wil niet weten van verplichte gemeentefusies

Het Vlaams Belang stelt met tevredenheid vast dat de N-VA-burgemeesters niet bereid zijn om blind hun partij te volgen waar het gaat om de verplichte gemeentefusies. “Die burgemeesters hebben groot gelijk zich tegen verplichte fusies te verzetten”, zegt Vlaams Parlementslid Yves Buysse. “Fusies mogen niet van bovenaf worden opgelegd, om niet te zeggen: door de strot geduwd, daarvoor moet een duidelijk draagvlak bij de bevolking bestaan.”

De verplichte gemeentefusies werden in de Vlaamse regeringsonderhandelingen door de N-VA op tafel gelegd. In het N-VA-voorstel krijgen gemeenten tot 2030 om vrijwillig te fuseren, en moeten er vervolgens verplichte fusies komen. Op die manier wil men enkel nog gemeenten met minstens 40.000 inwoners overhouden. 

“Laat ons duidelijk zijn: het Vlaams Belang kant zich absoluut niet tegen fusies tussen gemeenten. Onderzoek wees eerder al uit dat dit in gemeentes met 30.000 en 60.000 inwoners de bestuurskracht en de dienstverlening ten goede kan komen, al ligt dat in iedere gemeente anders en moet elk dossier uiteraard apart bestudeerd worden”, aldus Buysse. “Maar we koppelen wel drie belangrijke voorwaarden aan gemeentefusies.” 

“Het Vlaams Belang wil bindende volksraadplegingen over gemeentefusies”

“Vooreerst mag het niet gaan om een bevel van bovenaf, maar moet er ontegensprekelijk een democratisch draagvlak voor bestaan”, stelt het Vlaams Parlementslid. “Daarnaast moeten fusieplannen het resultaat zijn van rationele afwegingen, en niet van obscure afspraken in de achterkamertjes van plaatselijke potentaten. En tot slot moeten de burgers zich over de fusie kunnen uitspreken.”

Buysse pleit onomwonden voor de invoering van bindende volksraadplegingen over gemeentefusies. “Voor dergelijke belangrijke zaken moeten de wensen van de burgers gehoord en gerespecteerd worden. Maar helaas is van dat respecteren vandaag ook op lokaal niveau weinig sprake. Toen de bevolking van de gemeente Borsbeek vorig jaar bijvoorbeeld met een overweldigende meerderheid de aansluiting bij Antwerpen verwierp, werd dat gewoon van tafel geveegd. Voor het Vlaams Belang zou het in een democratie nochtans een evidentie moeten zijn dat uitslagen van dergelijke volksraadplegingen gerespecteerd worden.”