Nieuws
dinsdag, 09 mei 2023

Vlaams Belang wil halt aan graaiflatie

Foto: iStock. Vlaams Belang wil halt aan graaiflatie

Het Vlaams Belang vindt het onaanvaardbaar dat bedrijven hun winsten vergroten op de kap van de gewone consument. “Het is normaal dat zowel bedrijven als huishoudens de inflatieschade zoveel mogelijk proberen te beperken”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel. “Huishoudens via loonsverhogingen, en bedrijven door hun marges op peil te houden. Maar de winstmarges van de bedrijven moeten wel fair blijven.” De partij roept hierover minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) op het matje.

De meeste prijzen zijn fors gestegen. Vooral grote bedrijven hebben hun prijzen stevig opgetrokken. Hun productiekosten zijn weliswaar naar omhoog gegaan, maar dat kan de prijsstijgingen slechts gedeeltelijk verklaren. “Heel wat bedrijven hebben het inflatieklimaat eigenlijk misbruikt als dekmantel om hun prijzen meer dan nodig te verhogen”, aldus Van Lommel. Door de hoge prijzen van energie en grondstoffen was het immers moeilijk te bepalen of prijsstijgingen het gevolg waren van hogere kosten of van hogere winstmarges. Zo konden bedrijven de prijs van hun producten onopgemerkt verhogen bovenop hun kostenstijgingen. “Door een extraatje toe te voegen aan de prijsstijging konden ze hun winstmarges en hun bedrijfswinsten opkrikken. Dit fenomeen wordt ’graaiflatie’ genoemd.”

“Eerlijke prijzen, zowel voor consumenten als producenten”

Veel centrale banken hebben zich maandenlang blindgestaard op een mogelijke loon-prijsspiraal. Maar de toename van de bedrijfswinsten blijkt veel dynamischer te zijn geweest dan die van de lonen. Tijdens de laatste rentevergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) bleek dat dit mechanisme zelfs de belangrijkste brandstof is voor de huidige inflatie. Volgens de ECB is zo'n 60 procent van de inflatie hieraan te wijten. “In deze omstandigheden is het dus niet de klassieke loon-prijsspiraal die tot bezorgdheid aanzet, maar wel deze winst-prijsspiraal”, vervolgt Van Lommel. “Het gevolg van de groeiende winstmarges is dat de inflatie verder wordt aangewakkerd en op een hoog niveau blijft aanhouden.”

Bedrijven worden niet enkel gedreven door inhaligheid. Er zijn ook bedrijven die een voorschot wilden nemen op de stijgende energie- en grondstofprijzen. Maar nu deze prijzen weer aan het dalen zijn, blijkt hun voorzichtigheid uit te draaien op hogere winsten. “Terwijl de meeste gezinnen nog steeds de druk voelen van de inflatie die hun koopkracht aantast, stapelen de bedrijven de winsten op en houdt de inflatie aan”, besluit Van Lommel. “Ik zal minister Dermagne hierover ondervragen. Er moeten sectoranalyses worden uitgevoerd en het Prijzenobservatorium moet het aantal controles opvoeren.” Het Vlaams Belang eist eerlijke prijzen, zowel voor consumenten als voor producenten.