Vlaams Belang wil grondige evaluatie van deradicaliseringsbeleid in Brussel
Het Vlaams Belang eist een grondige evaluatie van het huidige deradicaliseringsbeleid binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Dit naar aanleiding van een nieuwe, alarmerende studie over islamisme in stedelijke omgevingen, waaronder Sint-Jans-Molenbeek. De studie werd vrijdag tijdens het vragenuurtje door Brussels volksvertegenwoordiger Dominiek Lootens-Stael op de tafel van de Brusselse Regering gegooid, maar tal van linkse parlementsleden zoals Farida Tahar (Ecolo) stapten op uit verontwaardiging. “Linkse indignatiekreten of niet, er moet dringend kritisch naar de effectiviteit van de islam-deradicaliseringscampagnes gekeken worden”, stelt Brussels parlementslid Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang). Ook vraagt de partij opnieuw om een Brussels Islamobservatorium.
Islamisten maken de dienst uit in tal van migrantenwijken. Geen populistische propaganda, maar eerder een feit. Dat stelt de Franse wetenschapper Bernard Rougier in De Morgen naar aanleiding van jaren veldstudie en een nieuw wetenschappelijk rapport. Ook Sint-Jans-Molenbeek werd onder de loep genomen. En volgens de Midden-Oosten-kenner is Molenbeek een “unieke enclave van islamitisch activisme”. Verontrustend, maar niet verrassend, zo klinkt het bij het Vlaams Belang. De rechtsnationalistische partij wil daarom een dringende evaluatie van het huidige Brusselse deradicaliseringsbeleid, zeker nadat stad Brussel recent uitpakte met ‘Allahu akbar’-affiches.
Boeiende studie van prof Rougier over islamistische wijken o.a. Molenbeek in @demorgen van vandaag. Dominiek Lootens-Stael eiste tijdens het vragenuurtje @parlbruparl een grondige evaluatie van het huidige deradicaliseringsbeleid binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. pic.twitter.com/8vT0JtyLOM
— VlaamsBelangBRU (@VlaamsBelangBru) February 7, 2020
“Na nieuwe studie moeten we durven het debat rond deradicaliseringsbeleid opentrekken, zonder nodeloos te polariseren, maar wel door de werkelijkheid te benoemen”
Lootens-Stael presenteerde de bevindingen van Rougier aan de Brusselse regering in het parlement afgelopen vrijdag. Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) reageerde sussend dat er meerdere coördinerende maatregelen worden genomen door de Gewestregering om de verschillende actoren die in Brussel actief zijn te ondersteunen. Het Vlaams Belang is echter niet onder de indruk van de resultaten. “Zij die hier nu roepen en de vergadering verlaten, zijn net zoals degenen die beschreven worden in de studie”, aldus Dominiek Lootens-Stael. “Zij zijn diegenen die zich verzekeren van de macht door het op een akkoordje te gooien met islamisten. Maar de nuchtere analyse van het Vlaams Belang krijgt hiermee nogmaals bevestiging.”
Het Vlaams Belang wil naar aanleiding van deze studie het debat dan ook verder open trekken. Het wil daarbij niet nodeloos polariseren, luidt het, maar wel de werkelijkheid benoemen zoals ze werd beschreven door Rougier en wordt ervaren in Brussel. En problemen oplossen kan niet zonder ze te benoemen, vindt de partij. “Linkse indignatiekreten of niet, er moet veel meer gebeuren dan nu en vooral kritisch naar de effectiviteit van de islam-deradicaliseringscampagnes gekeken worden”, besluit Lootens-Stael. “Want hoe gaan provocerende affiches in het Brusselse straatbeeld met ‘Allahu Akbar’ nu in hemelsnaam bijdragen aan deradicalisering?”
Bob De Brabandere, voorzitter van de Brusselse Vlaams Belang-afdeling, treedt Lootens bij en bepleit opnieuw de oprichting van een Brussels Islamobservatorium. De halfzachte aanpak van nu levert immers niets op, integendeel, stelt De Brabandere. “Wij pleiten voor de oprichting van een islamobservatorium bestaande uit islamologen, vertegenwoordigers van de federale politie, van de staatveiligheid, de FOD Financiën en van de FOD Buitenlandse Zaken”, klinkt het. “De problematiek van islamistisch activisme moet duidelijk in kaart gebracht en nadien hard aangepakt worden. Brussel en de Brusselaars verdienen beter dan de huidige gevaarlijke nonchalance.”