Nieuws
maandag, 30 aug 2021

Vlaams Belang wil geen verkorte zomervakantie: “Nood aan educatieve rust”

Het Vlaams Belang is geen voorstander van een verkorte zomervakantie in het basis- en secundair onderwijs. Deze hervorming is de komende jaren absoluut niet aan de orde door de nasleep van de coronacrisis, klinkt het. “Er moet eerst educatieve rust ingebouwd worden zodat ons onderwijs terug kan excelleren”, reageert Vlaams Parlementslid Roosmarijn Beckers (Vlaams Belang). Bovendien is dit geen zaak van enkel het onderwijsveld, vindt de partij. “Heel de samenleving is afgestemd op de huidige schoolvakanties. Als die kalender wijzigt, zal dat ook gevolgen hebben voor de ouders en vele andere sectoren.

Het Franstalig onderwijs herschikt vanaf volgend schooljaar haar vakanties en laat de symbolische datum van 1 september los. Zij zullen starten op maandag 29 augustus 2022 en eindigen op vrijdag 7 juli 2023. De zomervakantie zal dan in Wallonië en in Franstalige scholen in Brussel slechts 7 in plaats van 9 weken duren. De herfst- en krokusvakantie worden dan weer een week verlengd. Het aantal vakantiedagen en lesweken blijft wel hetzelfde. Met de start van het nieuwe schooljaar in zicht, rijst nu opnieuw de vraag of ook het Vlaamse onderwijs dit zou moeten invoeren, zoals gisteren ook te horen was in het interview met onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) in VTM Nieuws.

De pedagogische meerwaarde van een verkorte zomervakantie is nog niet bewezen, een breed voorafgaand onderzoek is noodzakelijk

Het Vlaams Belang is niet zomaar gewonnen voor een verkorte zomervakantie. “Het pedagogisch voordeel zou zijn dat het jaarlijks zomerleerverlies - vooral bij de kwetsbare leerlingen - dan beperkt wordt, maar tot nu toe is daar voor onze Vlaamse context geen bewijs toe geleverd”, verklaart Beckers. “In de jaren ’80 en ’90 hadden de kwetsbare leerlingen ook meer zomerleerverlies, maar dat was toen nog geen kwestie voor onze onderwijskwaliteit. En door in september wat herhalingslessen te volgen, konden die leerlingen terug mee, aldus Beckers. “Nu daarentegen zijn er in onze centrumsteden heel veel klassen met veel allochtone leerlingen die buiten schooltijd amper een woord Nederlands horen. Een verkorte zomervakantie moet vooral zorgen dat die doelgroep minder zou inboeten aan kennis van het Nederlands.”

Maar zo straf je dus vooral de goede leerlingen voor het falend immigratie- en integratiebeleid. Echt kwetsbare leerlingen kunnen zich nog altijd bijspijkeren in de zomerscholen”, argumenteert Beckers. Het Vlaams Belang vindt bovendien dat een dergelijke vakantiehervorming niet aan de orde is door de nasleep van de coronacrisis. “Het afstandsonderwijs heeft enorm veel energie gevraagd van leerlingen en leraren. Velen kampen nu nog met leerachterstand. Dat moet de komende jaren allemaal nog verder geremedieerd worden”, stelt Beckers. Maar nu is het eerst tijd voor wat educatieve rust, vindt de partij. “Daarnaast heeft zo’n hervorming een grote impact op directies die de huidige twee maand zomervakantie vaak gebruiken om nieuwe onderwijsmaatregelen voor te bereiden of werken uit te voeren in de klassen. Zij zouden dan zelf amper vakantie hebben en dus nog meer onder druk komen te staan.”

Tot slot wijst de partij op de consequenties voor tal van andere maatschappelijke velden. “Dat vergt een totaal andere organisatie van het bedrijfsleven, van de toeristische sector, van gescheiden ouders en zo veel meer. Ook jeugdkampen zullen minder gemakkelijk georganiseerd kunnen worden.” Als er in de verdere toekomst bij ons een vakantiehervorming zou komen, moet dit sowieso eerst grondig onderzocht worden, eist de partij tot slot.