Persberichten
donderdag, 30 jan 2020

Vlaams Belang wil geen kilometerheffing

Wel wegenvignet voor buitenlandse wagens

Groen heeft het afschieten van de kilometerheffing blijkbaar nog niet verteerd.  De studie die de vorige Vlaamse regering hierover had besteld is ondertussen klaar. Aanleiding voor die partij om het debat in de Commissie Mobiliteit en Openbare Werken nieuw leven in te blazen. 

Groen wil dat de huidige Vlaamse regering de aanbevelingen in de studie opnieuw onder de loep neemt. Voor alle duidelijkheid: de studie van Motivity beveelt een zogenaamde ‘gebiedsdekkende’ kilometerheffing aan. Voor de goede verstaander: een heffing op élke weg dus waarbij er geen verder onderzoek meer verricht wordt naar de invoering van een tolheffing enkel op de drukste verkeersassen.

Geen draagvlak

Voor het Vlaams Belang is het echter duidelijk dat er van een kilometerheffing geen sprake kan zijn. Vlaams Parlementslid Wim Verheyden (Vlaams Belang) formuleerde het in de commissie als volgt: “De meerderheid van de Vlamingen is tegen de kilometerheffing.  Dat was ruim een jaar geleden zo en dat is ondertussen niet veranderd.” Hij herinnerde de andere partijen eraan dat het dankzij de druk van het Vlaams Belang is dat men de kilometerheffing niet heeft opgenomen in het Vlaamse regeerakkoord.

Ons parlementslid zette de bezwaren tegen de bezwaren tegen de kilometerheffing nog eens op een rijtje. De invoering van het rekeningrijden zou opnieuw een aanslag zijn op de portemonnee van de werkende Vlaming. Een studie van de Vlaamse overheid toonde immers aan dat de kilometerheffing het autorijden 12 tot 17 procent duurder zou maken. Daarbij zou vooral de werkende Vlaming het eerste slachtoffer zijn. Bovendien beschikken veel Vlamingen niet over degelijke alternatieven voor de wagen. In veel Vlaamse regio’s is het openbaar vervoer immers nog steeds ondermaats.

Wegenvignet

Voor het Vlaams Belang wordt autorijden door de accijnzen op brandstof – die eigenlijk al een soort kilometerheffing zijn – en hoge verkeersbelastingen al meer dan voldoende belast. De hervorming van de autofiscaliteit belooft overigens ook niet veel goeds vooral diegenen die zich geen dure ‘groene’ wagen kunnen aanschaffen.

De boodschap die het Vlaams Belang aan de andere partijen in commissie meegaf was duidelijk: “Onze mensen nog meer belasten met een kilometerheffing waar de werkende Vlaming het slachtoffer van wordt? Absoluut neen, daar passen wij voor!“ Hij pleitte – naar het voorbeeld van andere landen – voor een rechtvaardig alternatief, namelijk een wegenvignet voor buitenlandse chauffeurs zodat ook zij eindelijk eens meebetalen aan het onderhoud van ons wegennet.