Nieuws
vrijdag, 26 jul 2024

Vlaams Belang waarschuwt voor Europees vermogenskadaster

Foto: iStock. Vlaams Belang waarschuwt voor Europees vermogenskadaster

Het Vlaams Belang waarschuwt voor een Europees vermogenskadaster. “De Europese Unie is in stilte bezig bezig met de uitbouw ervan”, zegt fractievoorzitter in het Europees Parlement Tom Vandendriessche. “Deze plannen zijn niet langer een wensdroom van extreemlinkse radicalen. Het feit dat de Europese Commissie 400.000 euro uitgeeft aan een studie toont aan dat niet zomaar een luchtballon is.”

De Europese Commissie bestelde in juli 2021 een haalbaarheidsstudie over een EU-vermogensregister bij de Brusselse denktank Centre for European Policy Studies (CEPS). “Hoewel deze studie al in februari 2022 werd besproken op een interne werkgroep, is de publicatie ervan tegengehouden tot na de Europese verkiezingen. Dat lijkt geen toeval”, aldus Vandendriessche. “De Commissie beweert dan wel dat een haalbaarheidsstudie ‘niet vooruitloopt op mogelijke toekomstige beleidsinitiatieven’, maar het feit dat er 400.000 euro voor werd uitgetrokken, laat zien dat dit geen luchtkasteel is.”   

De studie in kwestie somt alle relevante activa op die in zo’n vermogensregister zouden kunnen worden opgenomen: van vastgoed, aandelen en spaargeld tot aandelen, (levens)verzekeringen, edelmetalen en zelfs kunst, cryptomunten en cash in kluizen. Vervolgens onderzocht de CEPS de juridische, operationele en IT-haalbaarheid van verschillende implementatiescenario's. De EU kan ervoor kiezen om deze kadasters op nationaal niveau uit te bouwen en onderling te koppelen of ineens een volwaardig gecentraliseerd EU-vermogensregister op te richten.

“De EU maskeert haar totalitaire agenda achter schijnbaar nobele doelen”

Het Vlaams Belang heeft zich op nationaal niveau steeds verzet tegen een vermogenskadaster dat enkel dient om reeds verzameld spaargeld nogmaals te belasten. “Op Europees niveau zou hier helemaal geen sprake van mogen zijn, aangezien de EU volgens de verdragen niet eens bevoegd is voor belastingen. Maar dat houdt de Commissie echter niet tegen”, stelt Vandendriessche, die de EU beschuldigt van een heksenjacht op het eigendom en kapitaal van de Europese burgers. “De voorbije jaren zijn de lidstaten reeds verplicht om allerlei 'transparantieregisters' te creëren, die een duidelijke tussenstap zijn naar een Europees vermogenskadaster.”

“Men beweert dat het register belastingontduiking en witwassen moet tegengaan, maar het treft vooral de middenklasse. Echte criminelen glippen toch door de mazen van het net,” zegt Vandendriessche. 

“En het register is een aanval op de privacy en gegevensbescherming van burgers”, aldus nog Vandendriessche. “Dit is typerend voor de manier waarop de EU handelt. De EU gebruikt criminaliteitsbestrijding als excuus om de rechten van burgers te beperken,” aldus nog Vandendriessche. Zo wil de EU dat elke tekst of afbeelding in een chatbericht wordt gescand, zogenaamd om de strijd tegen kinderporno aan te gaan. De EU maskeert haar totalitaire agenda achter schijnbaar nobele doelen.”

Het Vlaams Belang zal de Commissie onder druk zetten om de plannen uit de haalbaarheidsstudie te stoppen. Vandendriessche diende ook schriftelijke vragen in om transparantie te eisen over de plannen van de Europese Commissie.