Vlaams Belang verzet zich tegen door cd&v voorgestelde snelheidsverlaging op snelwegen
Cd&v wil dat Vlaams mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open Vld) de snelheid op delen van de R4 en andere autosnelwegen in en rond Gent verlaagt naar 90 kilometer per uur. “Dit van de groenen overgenomen idee is weer een zoveelste rondje automobilisten pesten”, zegt Vlaams Parlementslid Bart Claes. “Indien men iets wil doen aan de geluidsoverlast, moet men de verkeersinfrastructuur aanpakken met betere wegen en geluidswerende muren.”
De E40, de E17 en het R4 stuk tussen Euro Silo en Merelbeke zijn autosnelwegen waar een snelheidsregime geldt van 120 km per uur. De gemeentebesturen van Gent, Destelbergen, Merelbeke en Melle vragen samen met actiegroepen om de snelheid te verlagen naar 90 kilometer per uur. Vlaams minister Lydia Peeters (Open Vld) zou voor de zomer van 2022 een testfase uitrollen om de snelheidsverlaging te bestuderen op het viaduct in Gentbrugge, op de E40 tussen het complex van Sint-Denijs-Westrem en Merelbeke en op de R4 tussen Oostakker en het complex Merelbeke.
Tot op heden is hier nog niets van in huis gekomen. Cd&v wil nu dat Peeters het aangekondigde gebied voor de testopstellingen verruimt tot de E17 tussen de verkeerswisselaar in Destelbergen en de verkeerswisselaar in De Pinte en daarnaast ook de E40 tussen de verkeerswisselaars in Drongen en Merelbeke. Volgens de christendemocraten heeft de toenemende geluidshinder door het verkeer op de R4, E17 en E40 een grote impact op de leefbaarheid.
“Voor een snelheidsverlaging pleiten, zal cd&v alvast niet helpen in hun strijd met de kiesdrempel”
“Dit van de groenen overgenomen idee is weer een zoveelste rondje automobilisten pesten”, zegt Claes. “Dat cd&v hier nu voor pleit, toont aan dat de partij meer en meer van het padje af is en maar niet weet hoe ze zich moet profileren. Voor een snelheidsverlaging pleiten, zal hen alvast niet helpen in hun strijd met de kiesdrempel.”
Het Vlaams Belang is echter niet ongevoelig voor het probleem van de geluidsoverlast voor de omwonenden. “Indien men hier iets aan wil doen, moet men de verkeersinfrastructuur aanpakken”, aldus Claes. “Beter geasfalteerde wegen en geluidswerende muren behoren hierbij tot de mogelijkheden. Een snelheidsverlaging naar 90 kilometer per uur is echter geen optie.”