Vlaams Belang: “Stakende cipiers hebben gelijk”
De stakingen in de Belgische gevangenissen breiden uit. Kop van jut is minister Koen Geens (CD&V). De concrete aanleiding is zijn invoering van de minimale dienstverlening, maar de slechte werkomstandigheden in de Belgische gevangenissen slepen al jaren aan, ondanks de vele beloftes rond oplossingen. Geweld jegens cipiers, overbevolking, te weinig mankracht en te weinig gebouwen blijven dagdagelijkse realiteit. Het Vlaams Belang heeft dan ook begrip voor de onvrede die leeft onder de cipiers en vraagt aan de regering betere prioriteiten. “Eerst dient de onderbemanning aangepakt te worden in onze gevangenissen, en dan pas kunnen we de minimale dienstverlening bekijken.”
De erbarmelijke leef- en werkomstandigheden van onze cipiers die onze gevangenen bewaken zijn al jaren gedocumenteerd. Men moet werken in verouderde gebouwen, met te veel gevangen en te weinig cipiers. Geens en de federale regeringen van oud-premier Charles Michel (MR) en huidig premier Sophie Wilmès (MR) dragen hiervoor een verpletterende verantwoordelijkheid, oordeelt het Vlaams Belang. In plaats van eindelijk deze euvels op te lossen wil Geens nu dat er een minimale bezetting komt, in sommige gevangenissen tot flink boven de 60%. Nagenoeg gekkenwerk, “als je weet dat wij op normale dagen met amper 80 procent van het personeel aanwezig zijn”, zo liet ook Gino Hoppe van de socialistische vakbond weten. Er is zodanig weinig geld voor de cipiers dat veel gevangenissen bijna standaard met een ‘minimale dienstverlening’ werken.
Vlaams Belang wil enerzijds meer middelen voor gevangeniswezen en anderzijds overbevolking aanpakken door criminele vreemdelingen uit te zetten
“Het is dan ook geheel onverantwoord om in deze zelfde omstandigheden de minimale dienstverlening door de strot te duwen van onze cipiers”, vindt Kamerlid Marijke Dillen (Vlaams Belang), die zich al jaren bezighoudt met de materie. “Onze cipiers moeten veelal in schrijnende omstandigheden werken. Geef ze eerst een beter statuut, meer collega’s en meer gevangenissen om in te werken. Dan kunnen we in alle sereniteit de minimale dienstverlening bekijken, en dan ga je ook zien dat de cipiers ook veel meer begrip zullen opbrengen.”
Verder vraagt het Vlaams Belang dat niet het standaardantwoord op de overbevolking in de gevangenissen wordt verdergezet - vervroegde vrijlatingen - maar dat eindelijk werk wordt gemaakt van de uitzetting van criminele vreemdelingen. 44% van onze gevangenen is vreemdeling, zo bleek al in 2017, en 1 op 3 gedetineerden is zelfs illegaal. Ons land heeft daarvoor een belangrijke hefboom: “Landen die hun criminele onderdanen weigeren terug te nemen, zouden ook geen aanspraak mogen maken op ontwikkelingsgeld.”
Donderdag hekelde Kamerlid en partijvoorzitter Tom Van Grieken (Vlaams Belang) al evenzeer het gevangenisbeleid van Geens. "In dit land is er wel geld voor criminelen, maar niet voor cipiers. In dit land is er wel geld voor criminelen, maar niet voor extra gevangenissen en capaciteit", klonk het.