Nieuws
woensdag, 04 sep 2024

Vlaams Belang pleit voor transparantie bij methodescholen

Steeds meer ouders zenden hun kinderen naar een methodeschool. Vlaams Parlementslid Roosmarijn Beckers roept de Vlaamse regering op om de vinger aan de pols te houden. “Sommige van die scholen lokken ouders met mooie verkooppraatjes over hun methode, maar bereiden de leerlingen in feite minder goed voor op het hoger onderwijs of het latere beroepsleven”, klinkt het. “Meer transparantie inzake de effecten van bepaalde gehanteerde onderwijsmethoden is opportuun om ouders bij een schoolkeuze beter te informeren.”

In 2023 telde het freinetonderwijs 13 procent meer leerlingen dan vijf jaar eerder, terwijl kleinere methodescholen zoals Steiner en Montessori met respectievelijk 25 en 50 procent groeiden. Beckers uit haar bezorgdheid over deze ontwikkeling en roept de Vlaamse regering op om de effecten van methodescholen nauwgezet te volgen. Hoewel ze de vrijheid van onderwijs ondersteunt, maakt ze zich zorgen over de mate waarin sommige methodescholen hun leerlingen voldoende voorbereiden op het hoger onderwijs en het beroepsleven. “Meer transparantie over de resultaten van deze scholen is essentieel om ouders goed te informeren”, klinkt het.

“Als een school claimt dat ze haar leerlingen even goed voorbereidt op het hoger onderwijs, maar dit niet waarmaakt, is dat misleidend”

Beckers wijst erop dat niet alle methodescholen de Vlaamse eindtermen even strikt volgen, met name de Steinerscholen, aan dewelke door vorige regeringen telkens een uitzondering werd toegestaan. Ze benadrukt dat scholen geen valse verwachtingen mogen scheppen over de toekomstkansen van hun leerlingen. “Als een school claimt dat ze haar leerlingen even goed voorbereidt op het hoger onderwijs, maar dit niet waarmaakt, is dat misleidend”, aldus Beckers.

Het Vlaams Belang wil dat de resultaten van de ingevoerde Vlaamse centrale toetsen worden gebruikt om ouders beter te informeren over de kwaliteit van het onderwijs in de scholen. “Als deze toetsen volledig zijn ingeburgerd, moet de regering overwegen om de resultaten openbaar te maken, aangevuld met contextuele gegevens over de school", concludeert het Vlaams Parlementslid.