Vlaams Belang niet onder de indruk van renovatieplannen Justitiepaleis Brussel
Het Vlaams Belang is niet onder de indruk van de renovatieplannen van staatssecretaris Mathieu Michel (MR) voor het Justitiepaleis in Brussel. “Het gaat hier om een van de meest mishandelde dossiers uit een lange rij van slecht beheerde dossiers bij de Regie der Gebouwen”, zegt Kamerlid Frank Troosters. “We houden ons hart vast voor het kostenplaatje dat de belastingbetaler aan het verhoopte einde van de werken in 2030 zal hebben mogen ophoesten.”
Nadat staatssecretaris Mathieu Michel (MR), verantwoordelijk voor de Regie der Gebouwen, in maart 2021 plannen aankondigde voor de renovatie van het Brussels Justitiepaleis gingen de werken intussen effectief van start. Bijna anderhalf jaar na zijn aankondiging pakt de Franstalige staatssecretaris hierover fier uit. “Misplaatst triomfalisme”, zegt Troosters. “Dat de Franstalige staatssecretaris bijna anderhalf jaar na zijn aankondigingen uitpakt met de start van de werken zou lachwekkend zijn mocht het niet zo tragisch zijn. Het betreft hier immers één van de meest mishandelde dossiers uit een lange rij van slecht beheerde dossiers bij de Regie der Gebouwen.”
“Alleen al voor alle stellingen liep de kostprijs op tot bijna 3,5 miljoen euro”
Al in 1980 deden zich in het Justitiepaleis problemen voor met vallende brokstukken. Wat volgde was een lang parcours van bestelde, uitgevoerde, afgesloten en/of herroepen studies en contracten waarbij de toestand van het gebouw intussen zienderogen verslechterde. “Herinner u de saga van de stellingen die besteld moesten worden voor de renovatie van… de stellingen die jarenlang aan de gevels van het gebouw stonden te verkommeren. Alleen al voor al die stellingen liep de kostprijs op tot bijna 3,5 miljoen euro”, zegt Troosters.
Dat er na meer dan 40 jaar aanmodderen eindelijk gestart is met de aanvang van de noodzakelijke renovatiewerken aan het onveilige Justitiepaleis kan dan ook moeilijk gezien worden als een bijzondere verwezenlijking. Troosters houdt bovendien zijn hart vast voor het effectieve kostenplaatje dat de belastingbetaler aan het verhoopte einde van werken in 2030 zal hebben mogen ophoesten. “Nu al is duidelijk dat de kostprijs voor die hoofdzakelijk Vlaamse belastingbetalers flink is opgelopen door het jarenlang mismeesteren van het dossier en de verdere verloedering van het gebouw”, aldus het Kamerlid. “Dat de finale rekening voor de renovatie wel eens hoog zou kunnen oplopen zal jammer genoeg niemand verbazen.”
Troosters beklemtoont het renovatiedossier van het Brussels Justitiepaleis te zullen blijven opvolgen en verantwoordelijk staatssecretaris Michel (MR) verder te zullen bevragen over de kosten en de kostenverdeling van de werken aan het gebouw.