Vlaams Belang legt nieuwe verstrenging straffen terrorisme voor
Het Vlaams Belang wil werk maken van nieuwe strafmaten voor terrorisme. Dit nadat uit een parlementaire vraag van Kamerlid Marijke Dillen (Vlaams Belang) bekend werd dat minstens 60 terroristen dit jaar en volgend jaar zullen vrijkomen. Concreet vindt de partij een gevangenisstraf van 5 jaar te weinig voor lidmaatschap van een terreurgroep en wil zij dit minstens verdubbelen tot 10 jaar. Ook de andere terreurmisdrijven zouden strenger moeten aangepakt worden, vindt Vlaams Belang. De partij dient hiervoor een voorstel tot resolutie in, zodat het hele strafsysteem rond terreur kan herbekeken worden.
60 veroordeelde terroristen en radicale islamitische gedetineerden zullen dit en volgend jaar op vrije voeten komen. Dat gaf justitieminister Koen Geens (CD&V) toe na een parlementaire vraag van Kamerlid Marijke Dillen. Het Vlaams Belang is echter bijzonder ontevreden met dit nieuws en waarschuwt voor nieuwe terreurgerelateerde misdrijven, zelfs bij geanticipeerde lage recidivegraad. De partij wil daarom een nieuwe verstrenging van de strafmaten. Vorig jaar voerde men nog een soort van verstrenging in, maar in feite werd er enkel een tussenniveau (voor het middenkader van terreurorganisaties) gecreëerd. Voor het deelnemen aan een terroristische groepering bleef de strafmaat hetzelfde (5-10 jaar cel), net als voor het leiden van een terreurgroep (15-20 jaar).
Dillen over de 60 vrijgelaten terrorisme-veroordeelden: “Als die 5 procent waarheid blijkt te zijn, zullen 3 vrijgelatenen terug onze gemeenschap aanvallen”
Bij de verdediging van de vrijlatingen wordt gesteld dat het recidivisme lager is dan bij ordinaire misdaad, ‘slechts’ ongeveer 5 procent. “Terrorisme is echter geen misdrijf gepleegd voor banale, zelfzuchtige redenen zoals stelen om een drugverslaving te onderhouden”, waarschuwt Kamerlid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang) die de commissie Binnenlandse Zaken voorzit. “Jihadisten organiseren terrorisme uit een - kwaadaardige - overtuiging. Het is dus te verwachten dat terreurdaden dan ook minder frequent gesteld worden dan pakweg drugs dealen, maar daarom verdwijnt de motivatie erachter niet. Of denkt men werkelijk dat de deradicaliseringsambtenaren slagen in hun opzet?”
Marijke Dillen sluit zich aan bij deze kritiek. “De werkelijkheid is dat men meer radicaliseert in de gevangenis dan omgekeerd”, klinkt het. “En zelfs als die vijf procent klopt, betekent dit dat drie van de vrijgelatenen terug doden zullen veroorzaken.” Concreet wil het Vlaams Belang daarom dat het leiden van een terreurgroep wordt gestraft met levenslang. Een middenkaderpositie moet dan leiden tot een celstraf van 15 tot 20 jaar en lidmaatschap tot 10 tot 15 jaar.