Vlaams Belang klaagt minachting Vivaldi-partijen voor parlementaire democratie aan
De commissie Binnenlandse Zaken in de Kamer van Volksvertegenwoordigers moest deze voormiddag beëindigd worden, omdat de meerderheid niet in aantal was om een wetsontwerp te bespreken. In de commissie Mobiliteit werden dan weer alle adviezen genegeerd en de vraag van de oppositie voor bijkomende hoorzittingen werd weggewuifd. “Een toonbeeld van de minachting van de Vivaldi-partijen voor de parlementaire democratie”, zegt fractievoorzitter Barbara Pas (Vlaams Belang). “Die minachting bleek vandaag ontegensprekelijk in diverse parlementaire commissies en zal ongetwijfeld donderdag ook nog eens even duidelijk blijken in de plenaire vergadering waarvoor nu al een derde van de federale regering heeft afgezegd.”
In de commissie Binnenlandse Zaken stond deze ochtend de bespreking geagendeerd van een wetsontwerp aangaande de openbaarheid van bestuur in de provincies en gemeenten. “Helaas bleek die openbaarheid van bestuur voor Vivaldi niet belangrijk”, stelt Kamerlid en commissievoorzitter Ortwin Depoortere (Vlaams Belang) vast. “De meerderheid was niet eens in aantal, zodat de bespreking niet kon plaatsvinden. Voor sommige parlementsleden duurt hun vakantie duidelijk nog niet lang genoeg.”
“In de commissie Mobiliteit waren de meerderheidspartijen weliswaar wel in aantal, maar fnuikten ze dan weer ieder debat”, vult Kamerlid Frank Troosters (Vlaams Belang) aan. “Bij de bespreking van een belangrijk wetsontwerp over de arbeidsvoorwaarden in de sector van de pakketbezorgers legden ze alle adviezen gewoon naast zich neer. En de vragen van de oppositie voor bijkomende adviezen of hoorzittingen werden zonder meer weggestemd.”
“De Vivaldi-regering had al van bij haar aantreden de mond vol van democratie en van politieke vernieuwing, maar de minachting voor het volk kan niet groter zijn”
Donderdag gaan de plenaire vergaderingen in de Kamer na een reces van enkele maanden weer van start. “Ook daar zien we de minachting en zal een derde van de federale regering zelfs niet aanwezig zijn om op de vragen van de volksvertegenwoordigers te komen antwoorden”, vervolgt Pas. “Blijkbaar duurde voor hen het reces nog niet lang genoeg. Eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) heeft ondertussen al afgezegd, evenals de ministers Pierre-Yves Dermagne (PS), Georges Gilkinet (Ecolo), Vincent Van Quickenborne (Open Vld), Tinne Van der Straeten (Groen) en Hadja Lahbib (MR), en staatssecretaris Caroline Gennez (Vooruit).”
“De Vivaldi-regering had al van bij haar aantreden de mond vol van democratie en van politieke vernieuwing, maar de minachting voor het volk kan niet groter zijn”, concludeert Pas. “Luisteren naar de bevolking? Het blijkt een holle frase, een leeg begrip en een valse belofte. Net zoals als het besparen op partijdotaties, het aanpakken van de graaicultuur, het afschaffen van de Senaat, of het inkrimpen van de kabinetten.”