Vlaams Belang kant zich tegen anonieme sollicitaties bij VDAB
Minister Brouns wil naar het voorbeeld van uitzendbureau Accent anoniem solliciteren ook op de agenda zetten bij de arbeidsbemiddelingsdienst VDAB. Het Vlaams Belang vindt dit geen goed idee. “Volgens ons heeft elke werkgever het recht om de naam en leeftijd van de potentiële kandidaten te kennen, en dit al van bij de sollicitatie”, zegt Vlaams Parlementslid Ilse Malfroot. “Anoniem solliciteren lijkt ons eerder iets dat door het linkse politieke establishment wordt opgedrongen. Het zal ook de sollicitanten zelf niet ten goede komen.”
Het uitzendbureau Accent heeft een nieuwe werkmethode die discriminatie op de arbeidsmarkt zou moeten tegengaan. Sinds 1 februari worden met werkgevers enkel nog anonieme cv’s gedeeld, zonder vermelding van de naam of de leeftijd van de kandidaat. De hoeveelheid werkervaring wordt wel nog vermeld. Vlaams minister van Werk Jo Brouns (CD&V) gaf in het Vlaams Parlement te kennen dat hij nieuwsgierig is naar de ervaringen van Accent hieromtrent. Hij wil anoniem solliciteren dan ook op de agenda zetten bij de arbeidsbemiddelingsdienst VDAB. Het voorstel geniet steun van alle andere partijen, waaronder ook de N-VA, behalve het Vlaams Belang.
“Volgens ons heeft elke werkgever het recht om de naam en leeftijd van de potentiële kandidaten te kennen, en dit al van bij de sollicitatie”, zegt Malfroot. “Bovendien zal deze werkwijze de werklast voor werkgevers alleen maar bemoeilijken, waardoor het sollicitatieproces enkel langer zal duren. Werkgevers zullen bepaalde informatie die ze niet vinden op het cv van een kandidaat immers toch gaan zoeken.”
“Anoniem solliciteren is geen oplossing voor vermeende discriminatie”
Wetenschappelijk onderzoek heeft ook al aangetoond dat het weglaten van bepaalde informatie in cv’s discriminatie niet terugdringt. “Anoniem solliciteren lijkt ons eerder iets dat door het linkse politieke establishment wordt opgedrongen”, aldus Malfroot. “Sollicitanten kunnen dit nu al doen, maar maken er weinig gebruik van en hebben er ook geen behoefte aan.” Volgens minister Brouns waren er in december 2022 184.776 werkzoekenden waarvan 87.604, of 47 procent, een gepubliceerd cv hadden. Hiervan hadden er slechts 1.185, of 1,4 procent, hun persoonsgegevens geanonimiseerd.
Het Vlaams Belang vindt dat er te snel van uit wordt gegaan dat er wordt gediscrimineerd. “Een bedrijf dat geen bekwame mensen aanwerft, schiet zichzelf in de voet”, besluit Malfroot. “Veel bedrijven zijn hopeloos op zoek naar personeel. Gaan die nu echt liever zichzelf in problemen werken dan bekwame mensen aan te werven?”