Nieuws
donderdag, 25 mei 2023

Vlaams Belang kaart stijgende seksuele intimidatie op straat aan

Foto: iStock. Vlaams Belang kaart stijgende seksuele intimidatie op straat aan

Vrouwen krijgen steeds meer te maken met ongewenst gedrag en seksuele intimidatie. Een op drie vrouwen maakt om deze reden geen gebruik meer van het openbaar vervoer. Om problemen te vermijden hullen vrouwen zich ook steeds vaker in oversized kledingstukken, zoals het zogenaamde subwayshirt. “Het zijn niet vrouwen die zich moeten aanpassen”, zegt Vlaams Parlementslid Anke Van dermeersch. “Het probleem moet bij de wortel worden aangepakt, maar daarvoor is het nodig het te benoemen: het toenemende gebrek aan respect voor de vrouw vanwege mensen met een bepaalde culturele achtergrond. In het bijzonder de islam speelt een zeer nefaste rol.”

Op TikTok doet vandaag de dag het fenomeen van het ‘subwayshirt’ de ronde. Vrouwen krijgen er te zien hoe ze extra kledingstukken over hun zomerse outfits dragen om aan seksuele intimidatie te ontkomen. Voor Van dermeersch staat het symbool voor hoe vrouwen steeds meer moeten toegeven aan een onaanvaardbare situatie. “Het is nochtans vrij eenvoudig”, zegt het Vlaams Parlementslid. “Vrouwen zijn gelijkwaardig aan mannen en dat moet door eenieder worden gerespecteerd.” 

“Er staat een olifant in de kamer en Somers slaagt er keer op keer in eromheen te lopen”  

Van dermeersch ondervroeg Vlaams minister van Inburgering en Gelijke Kansen Bart Somers (Open Vld) over de kwestie. Hij zei dat de lokale besturen initiatieven nemen. Zo krijgen gemeenten ondersteuning om een plan op te maken tegen straatintimidatie en is er een project dat omstaanders moet aanzetten te reageren bij grensoverschrijdend gedrag. De minister zei ook nog rondetafels met zijn collega Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) te organiseren om te kijken wat er nog meer moet gebeuren. “Een druppel op een hete plaat zolang men het echte probleem niet erkent”, reageert Van dermeersch. “Er staat een olifant in de kamer en Somers slaagt er keer op keer in eromheen te lopen.” 

Somers herhaalde ook meermaals dat het probleem niet mag worden geïnstrumentaliseerd tegen één groep of één religieuze achtergrond. “Het is ronduit tragisch dat wie deze problematiek aankaart alweer in het verdomhoekje wordt gezet”, besluit Van dermeersch. “Het Vlaams Belang zal de problemen blijven benoemen of dat deze regering zint of niet. Om de straten in onze steden en om het openbaar vervoer opnieuw veilig te maken voor vrouwen, moet Somers de rol van de islam erkennen. Wie de derde wereld importeert, wordt de derde wereld en daar zal geen plaats zijn voor gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen, laat staan vrouwenemancipatie. Er is niet enkel cameratoezicht, meer blauw op straat en daadwerkelijke vervolging nodig, ook de subsidiëring van de islam moet stoppen.”