Vlaams Belang hekelt gebrek aan inspecties in kinderopvang
Het Oost-Vlaamse parket is een gerechtelijk onderzoek gestart nadat een baby in een crèche in Evergem een hersenbloeding kreeg als gevolg van het shakenbabysyndroom. “Dit is helaas al het zoveelste incident in een kinderopvang”, zegt Vlaams Parlementslid voor het Vlaams Belang Ilse Malfroot. “Er blijft een duidelijk gebrek aan inspecties bij de organiserende diensten en de onthaalouders. De crisis in de kinderopvang is een politiek probleem geworden, omdat de cd&v haar eigen organisatoren van kinderopvang al jarenlang miljoenen euro’s toestak, maar elke controle op de eigen organisatie onmogelijk maakte.”
Toen een vader vorige week zijn dochtertje ging ophalen in de crèche in Evergem merkte hij meteen dat er iets aan de hand was. Onmiddellijk werden de hulpdiensten verwittigd, waarna een ambulance het kind naar het ziekenhuis bracht. Op intensieve zorg stelden de artsen een hersenbloeding bij de baby vast. Bij verder onderzoek bleek dat het om shakenbabysyndroom ging. Er is ondertussen een gerechtelijk onderzoek opgestart naar de crèche en er werden de voorbije dagen al een man en een vrouw gearresteerd. Het Agentschap Opgroeien besloot om de kinderopvang tijdelijk te schorsen tot er meer info is.
“Wij willen als partij ons medeleven overmaken aan de ouders van de baby”, zegt Malfroot. “We hopen op een snel herstel zonder blijvende letsels. Dit is helaas al het zoveelste incident in een kinderopvang.”
“Nog steeds onvoldoende inspecties gezien het gebrek aan inspecteurs”
Volgens het Vlaams Belang blijven de controles in de kinderopvang problematisch. “Er blijft een duidelijk gebrek aan inspecties bij de organiserende diensten en de onthaalouders, waardoor onrustwekkende situaties niet worden opgemerkt”, aldus Malfroot. “Er is nood aan meer inspecties en meer opvolging bij de organiserende diensten. Tijdens de onderzoekscommissie is gebleken dat de focus van Opgroeien en Zorginspectie steeds lag op inspecties bij de zelfstandige sector en niet bij de organiserende diensten en de onthaalouders. Het is pas sinds de onderzoekscommissie dat er opnieuw inspecties gebeuren bij de organiserende diensten, maar momenteel nog onvoldoende gezien het gebrek aan inspecteurs.”
Bovendien zijn er ook vragen bij de communicatie die Opgroeien hanteert. “Het valt op dat het agentschap zachter communiceert over onthaalouders die onder een dienst (veelal van de christelijke zuil) vallen dan over de zelfstandige sector”, merkt Malfroot op. “We vragen naar een transparante en gelijke communicatie over elke opvang waar zich een incident heeft voorgedaan. De ouders zijn nu het slachtoffer van het wanbeleid van cd&v die al jaren het departement Welzijn beheert.”