Vlaams Belang: “Geef volledige postnatale periode aan moeders in tijdelijke werkloosheid“
Het Vlaams Belang wil tijdelijke werkloosheid wegens corona-overmacht gelijkschakelen met gewerkte periodes voor moeders in spe. Op die manier kunnen zij over hun volledige postnatale moederschapsrust beschikken. “Het kan niet de bedoeling zijn dat zwangere vrouwen die ongewild in tijdelijke werkloosheid beland zijn verschillende weken van de postnatale periode van moederschapsrust verliezen”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid Ellen Samyn. Het Vlaams Belang ijvert reeds langer voor een verlenging van de 15 weken moederschapsrust. Een moederschapsrust van 9 weken voor tijdelijk werkloze moeders is dan ook onverantwoord, vindt de partij.
Het vooruitzicht te moeten bevallen tijdens deze gezondheidscrisis brengt veel zorgen met zich mee voor aanstaande moeders. Indien deze vrouwen ook nog op tijdelijke werkloosheid worden gezet, kunnen daar financiële problemen bovenop komen. Maar daar blijft het niet bij. Elke dag tijdelijke werkloosheid door overmacht in de 6 weken voor de uitgerekende bevallingsdatum, wordt afgetrokken van de moederschapsrust. Hierdoor verliezen zwangere vrouwen een substantieel deel van de postnatale bevallingsrust. In het slechtste geval blijven amper 9 weken over.
“Onzekerheid aanstaande moeders toont nog maar eens aan dat deze volmachtenregering vooral vaagheid produceert”
“Dit moet dringend rechtgezet worden”, vindt Kamerlid Ellen Samyn. “Een te korte postnatale moederschapsrust is nefast voor de baby en de ouders”. Tijdelijke werkloosheid door overmacht door het coronavirus werd reeds ruim een maand geleden ingevoerd. Op 8 april stelde minister van Sociale Zaken Nathalie Muylle (CD&V) in de commissie Sociale Zaken hierover het volgende: “De gelijkstelling van dagen van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht met gewerkte dagen in het kader van de moederschapsrust zal ik nader bekijken met de minister van Sociale Zaken”.
Uit bezorgde vragen van aanstaande moeders, en een artikel vandaag in De Morgen blijkt echter dat de minister nog steeds geen sluitend antwoord kan geven op dit prangende probleem. Minister Muylle heeft zogezegd een voorstel klaar, maar weet niet of dit zal gesteund worden door de regering, laat staan wanneer het in voege kan treden en of dit ook van toepassing zal zijn op tijdelijk werkloze vrouwen waarbij de teller reeds loopt. “Het wordt dringend tijd dat de bevoegde ministers overleg plegen en doortastend en snel maatregelen nemen”, aldus nog Samyn. “Dit is het zoveelste pijnpunt dat aantoont dat deze volmachtenregering en de bijhorende ‘superkern’ geen resultaten, maar vooral vaagheid produceren.”