Vlaams Belang eist maximumfactuur in rusthuizen: Kost mag pensioen niet overschrijden
Een rusthuiskamer kost een bewoner inmiddels nu al gemiddeld 1.790 euro per maand of zo’n 59 euro per dag, zo blijkt uit recente cijfers van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Het Vlaams Belang ziet daarom een dringende noodzaak om een maximumfactuur in te voeren die garandeert dat de rusthuisfactuur voor de bewoners het gemiddelde pensioen niet meer kan overschrijden. “Cijfers bewijzen andermaal noodzaak aan maximumfactuur in de residentiële ouderenzorg”
Volgens cijfers
van het Agentschap Zorg en gezondheid bedraagt de gemiddelde rusthuisfactuur nu
al 1.790 euro. Dat is opnieuw een stijging van 45 euro tegenover een jaar
eerder en zelfs een zeer forse verhoging van 136 euro in vergelijking met 2016,
alle prijsbegrenzingsmechanismes ten spijt. Ter vergelijking: het gemiddelde
wettelijke pensioen in België bedraagt amper 1.280 euro.
“Men kan niet om de vaststelling heen dat steeds meer ouderen er niet meer in slagen om met hun pensioen de rusthuisfactuur te betalen”, zo vindt Vlaams parlementslid en lid van de commissie Welzijn Immanuel De Reuse (Vlaams Belang). “Voor het Vlaams Belang is het onaanvaardbaar dat het pensioen van mensen die hun leven lang gewerkt hebben niet volstaat voor de betaling van de rusthuisfactuur en dat – als gevolg daarvan – niet alleen het spaargeld van rusthuisbewoner, maar ook nog eens dat van de kinderen wordt aangesproken.”
Het is een kwestie v prioriteiten. Kiezen we voor een maatschappij waar onze senioren een zorgeloos leven kunnen leiden? Of voor een maatschappij die haar geld verkwist aan asiel en immigratie, het politieke systeem, overbodige subsidies en dotaties,...?https://t.co/kg4aIji9f6
— Vlaams Belang (@vlbelang) 16 januari 2020
De Reuse: “Het Vlaams Belang wil ook af van de onderhoudsplicht voor kinderen van bewoners rusthuizen“
Het Vlaams Belang eist van de regering dan ook concrete acties om de facturen van rusthuizen opnieuw voor iedereen betaalbaar te maken. “Voor het Vlaams Belang bewijzen deze cijfers meer dan ooit de noodzaak om een maximumfactuur in te voeren voor de residentiële ouderenzorg”, aldus nog De Reuse. “Deze maximumfactuur moet het verschil bijpassen tussen de rusthuisfactuur en het gemiddelde pensioen. Ook wil het Vlaams Belang af van de onderhoudsplicht voor kinderen van rusthuisbewoners.”
Meer algemeen wil het Vlaams Belang dat de Vlaamse regering opnieuw een prioriteit maakt van onze kwetsbare mensen. Niet de asielzoeker die hier nooit bijgedragen heeft tot onze sociale zekerheid verdient als eerste steun, maar wel de behoeftigen onder onze mensen. Vlamingen betalen veel belastingen en mogen in ruil van de staat verwachten dat de overheid hen betaalbare zorg garandeert wanneer ze die nodig hebben. Uit deze cijfers blijkt andermaal dat de Vlaamse regering hierin schromelijk tekortschiet.