Persberichten
dinsdag, 12 mei 2020

Vlaams Belang eist jobduidelijkheid voor partners van kankerpatiënten

Het Vlaams Belang is misnoegd over het gebrek aan richtlijnen die het kabinet van minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) heeft uitgewerkt rond partners van risicogroepleden, in het bijzonder van kankerpatiënten. Dit in een tijdsfase waarin meer en meer sectoren terug geopend worden en mensen opnieuw aan de slag moeten. Zonder attest niet naar je werk gaan, kan echter aanleiding geven tot ontslag. “Patiënten van risicogroepen bevinden zich in onaanvaardbare onzekerheid - geheel conform met de rest van het coronabeleid - maar daarom niet meer acceptabel. Geef deze mensen duidelijkheid”. De partij opteert voor een navolging van het Franse systeem, waarbij partners van concreet bepaalde risicopatiënten attesten kunnen krijgen als hun huisarts dat nodig acht.

Een nieuwsartikel in Het Laatste Nieuws eerder deze week maakt duidelijk dat er grote juridische onduidelijkheid bestaat voor partners van kankerpatiënten. In Frankrijk is er een duidelijk kader aanwezig, maar in België weet “zelfs de overheid het niet”, dixit Het Laatste Nieuws, “van het RIZIV over de RVA tot minister van Werk Nathalie Muylle of haar collega van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld)”. Ernstig wanbeheer volgens het Vlaams Belang, want de partij vindt dat gezinnen getroffen door kanker al genoeg zorgen hebben. Wie zonder geldig attest afwezig blijft op zijn of haar werk, kan immers ontslagen worden. Dit terwijl je partner met een vergroot risico niet willen besmetten een legitieme bezorgdheid is, klinkt het nog bij de partij.

Ellen Samyn (VB) verbolgen: “Gezinnen getroffen met kanker hebben al zorgen genoeg”

“Deze mensen hebben al zorgen genoeg, zonder dat de vaagheid en incompetentie van deze overheid daaraan moet bijdragen", zo klaagt Kamerlid Ellen Samyn (Vlaams Belang) aan. “De Franse regering daarentegen stelde samen met experts een duidelijke lijst op waarin beschreven staat wie onder een risicogroep valt, zodat alle personen uit die risicogroepen én hun familie verlengd in quarantaine - al dan niet met thuiswerk - kunnen blijven op aanraden van een huisarts. Dat is een goed en te volgen voorbeeld.”

Het Vlaams Belang diende vandaag ook een aantal vragen in de Kamer in ten aanzien van Muylle. De CD&V-minister werd zo gevraagd of ze al “overleg heeft gehad met [haar] collega van Sociale Zaken (Maggie De Block, red.)”, “waarom er voor deze specifieke gevallen geen tijdelijke uitzondering werd voorzien”, en of “de regering van plan is om samen met experts zulke lijst op te stellen”.