Vlaams Belang dringt aan op initiatieven tegen Europese afhankelijkheid van buitenlandse technologie
Vier Europese regeringsleiders stellen vast dat de creatie van digitale economische waarde en innovatie vooral elders gebeurt dan in Europa en uitten de noodzaak om hier verandering in te brengen. Het Vlaams Belang vindt dat ook Vlaanderen het heft in eigen handen moet kunnen nemen. “De Vlaamse Regering moet hier ook actie in ondernemen. Vlaanderen heeft de knowhow om digitale soevereiniteit ook bij ons uit te breiden”, aldus Vlaams Parlementslid Johan Deckmyn (Vlaams Belang) die er een parlementaire vraag over stelde aan Vlaams aan minister-president Jan Jambon (N-VA).
Duits bondskanselier Angela Merkel, Fins premier Sanna Marin, Deens premier Mette Frederiksen en Ests premier Kaja Kallas, schreven onlangs een brief aan Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, om aan te klagen dat de Europese lidstaten te afhankelijk zijn geworden van buitenlandse technologie. “Hierdoor worden onze zwakten almaar duidelijker”, zo stellen ze in de brief. Ze willen snel schakelen en de digitale soevereiniteit van ons continent verzekeren. De Europese Commissie zou ermee aan de slag gaan.
Ook het Vlaams Belang deelt de bezorgdheid dat we te afhankelijk geworden zijn van buitenlandse digitale actoren. “Ook Telenet deelt die bezorgdheid, zo wil het bedrijf niet in zee met het Chinese ZTE in voor de uitrol van 5G”, reageert Deckmyn. Jambon erkende het probleem en bevestigde dat het belangrijk is dat Europa de eigen digitale agenda moeten kunnen bepalen om minder afhankelijk te zijn. Hij noemde daarbij als strategie onder meer “het in kaart brengen van kritieke sectoren en strategische afhankelijkheden en die dan opnemen als leidende principes in de doelstellingen van de EU inzake digitalisering”. Meer zelfredzaamheid is daarbij het doel.
“Ook de Vlaamse Regering moet initiatieven nemen die onze digitale soevereiniteit herstellen”
Jambon liet weten dat de Vlaams Regering de oproep tot digitale soevereiniteit dus zeker ondersteunt en dat ook België - samen met nog zeven andere lidstaten - een brief schreef naar commissievoorzitster von der Leyen om betrokken te worden bij de aanpak ter zake. Concreet wat Vlaanderen betreft wees hij op het belang dat door de regering wordt geschonken aan de digitale transitie in het Plan Vlaamse Veerkracht. Hij pleitte ook voor meer cloudinfrastructuur in Vlaanderen en deelde mee dat er acties worden opgezet richting bedrijven om initiatieven te nemen in verband met artificiële intelligentie en cybersecurity.
Deckmyn toonde zich alvast tevreden dat de regering zich bewust is van de problematiek en mee bereid is de nodige aandacht te besteden om onze digitale soevereiniteit te herstellen en innovatie in dat verband te stimuleren. Het parlementslid - zelf actief in de ICT-sector - bevestigde dat Vlaanderen gelukkig al veel digitale troeven in huis heeft.