Persberichten
dinsdag, 05 mei 2020

Vlaams Belang Brussel vreest “misbruik crisis voor groene verkeerspolitiek”

De uitzonderlijke autoluwe periode in Brussel schept mogelijkheden om één en ander aan te pakken en anders te organiseren. Mobiliteitsminister Elke Van den Brandt (Groen) is zo gestart met een opvallend offensief om fietspaden aan te leggen. Maar ook verschillende burgemeesters grijpen hun kans en kondigen de ene na de andere maatregel aan. De middenstandsorganisaties klagen het gebrek aan coördinatie en overleg aan. Het Vlaams Belang Brussel deelt die kritiek. 

De Brusselse regering heeft midden april het besluit goedgekeurd om vanaf 1 januari 2021 op het hele grondgebied van het Brussels Gewest een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur op te leggen, waar 50 of 70 mag worden gereden geldt dan een uitzondering. Maar de exitstrategie uit de coronamaatregelen wordt nu blijkbaar aangegrepen om nog verder te gaan. Zo wordt vanaf 11 mei de ganse Brusselse vijfhoek een woonerfzone waar voetgangers en fietsers voorrang hebben op auto’s en waar een maximum van 20 km/uur geldt. Deze week zijn de werken gestart om in de Wetstraat een rijstrook om te vormen tot een fietspad. Op andere belangrijke invalswegen en verkeersassen, zoals de Louizalaan en de Keizer Karellaan, sneuvelen er ook baanvakken voor fietspaden.

Volgens de minister van mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) zijn de extra kilometers fietspad noodzakelijk als onderdeel van de exitstrategie. Er moet meer ruimte komen voor fietsers om het openbaar vervoer te ontlasten, is haar argument. Het Vlaams Belang ziet er echter een perfide strategie in een duidt de hele “traagheidswaanzin” op een de groeiende kloof tussen Brussel en Vlaanderen die moet gedicht worden.

De Brabandere: Coronacrisis mag geen voorwendsel zijn voor eigenzinnige politiek in Brussel”

Ook De Brusselse ondernemers zien de zaken anders. BECI (Brussels Enterprises Commerce & Industry), de Brusselse Kamer van Koophandel, klaagt in een open brief aan dat er bij het nemen van al deze maatregelen een ontstellend gebrek aan overleg en samenwerking is. Zij noemen het rekken en het ondoordacht inplannen van werken aan de voetgangerszone als een voorbeeld van fout beleid waardoor reeds heel wat economische slachtoffers gevallen zijn, met Hotel Metropole als recent en bekendste voorbeeld.

“Het Vlaams Belang Brussel onderschrijft de analyse van de ondernemersorganisatie”, zegt senator Bob De Brabandere, voorzitter van Vlaams Belang Brussel. “Ik vind de bedenking van BECI zeer terecht. Het lijkt er inderdaad sterk op dat sommigen de gezondheidscrisis als voorwendsel gebruiken om unilaterale initiatieven te nemen. Het gebrek aan overleg is stuitend.”

Dominiek Lootens-Stael, fractieleider voor het Vlaams Belang in het Brussels Parlement, sluit zich aan bij de kritiek. “Het is opvallend dat, op het ogenblik wanneer de nationale veiligheidsraad met het advies komt zoveel mogelijk het eigen vervoer te gebruiken, men de Leopold II-tunnel niet voor de voorziene twee maar voor vier maanden afsluit en men inderhaast de Wetstraat versmalt, klinkt het. Het economisch leven moet heropstarten om de economische schade te beperken maar wanneer u als Brusselaar of pendelaar de komende weken en maanden in de file staat, weet u dat u dat u dat te danken hebt aan de Brusselse meerderheidspartijen van Groen, Ecolo, PS, sp.a, FI en Open Vld."
Lees ook:
https://www.vlaamsbelang.org/vlaams-belang-brussel-klaagt-gedoogbeleid-lockdownregels-aan/