Vlaams Belang Brussel klaagt “socialistisch offensief tegen politie” aan
De lockdown in Brussel werd ontsierd door verschillende botsingen tussen jongeren van Noord-Afrikaanse afkomst en de politie. Op vraag van parlementsleden Hilde Sabbe en Els Rochette (one.Brussels/sp.a) wil het Brussels Parlement hoorzittingen organiseren en nagaan waar het fout loopt tussen de politie en de relschoppers. Het Vlaams Belang Brussel zegt evenwel verwonderd te zijn over dit initiatief en “vreest het klassieke socialistische afleidingsmanoeuvre”, aldus senator Bob De Brabandere (Vlaams Belang). “We weten toch al heel lang waar het fout loopt met een bepaald soort jongeren in Brussel. Het gaat over een deel van een bevolkingsgroep met een machocultuur die voortdurend de grenzen wil verleggen en onze instellingen uitdaagt.”
“Hoewel de initiatiefnemers beweren dat dit niet bedoeld is als een motie van wantrouwen tegen de politie, is het toch opvallend dat socialistische ministers zoals Pascal Smet (sp.a) en gemeenteraadslid Cathérine François (PS) voortdurend het gezag van de politie trachten te ondermijnen door de politie verdacht te maken. Hierdoor werd de sfeer op het terrein zeker niet verbeterd“, zo stelt senator en Brussels Vlaams Belang-voorzitter Bob De Brabandere. “Is dit een nieuwe stap in het offensief om de politie in een slecht daglicht te stellen en het gedrag van enkele honderden hardleerse allochtone jongeren goed te praten?”
Lootens-Stael: “Willen de socialistische partijen een voorkeursbehandeling voor een bepaald soort jongeren afdwingen?”
“Natuurlijk is het handhaven van afstandsmaatregelen in een drukke stedelijke omgeving een evenwichtsoefening”, voegt fractievoorzitter in het Brussels Parlement Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang) er aan toe. “Controles in vraag stellen, de dood van Adil C., die vluchtend voor een politiecontrole zich bij een inhaalmanoeuvre te pletter rijdt op een tegenligger, een politiewagen, als moord bestempelen… De daaropvolgende rellen met vernielen van politievoertuigen, stelen van een wapen. De doodsbedreigingen voor agenten enzovoort.. Dat allemaal blijven aangrijpen om de houding en werking van de politie in vraag te stellen is er ver over."
Het Vlaams Belang wijst er verder op dat er door de politiek gevraagd wordt om terughoudend op te treden in bepaalde wijken. “Willen de socialistische partijen een voorkeursbehandeling voor een bepaald soort jongeren afdwingen? Wat met de vele jongeren, gezinnen en ouderen die zich wel aan de maatregelen kunnen houden en niet agressief reageren op politiecontroles?” Het Vlaams Belang vreest dat dit soort orders demotiverend werkt en doet een oproep aan de agenten op het terrein om de partij te informeren bij dit soort richtlijnen. De partij verzekert de uiterste discretie.