Vlaams Belang betoogt tegen mega-moskee te Kortrijk
Zaterdag betoogden buurtbewoners en het Vlaams Belang tegen de plannen voor een megamoskee in Kortrijk. “In het licht van de recente commotie rond de politieke invloed van landen als Marokko, Turkije en salafistische Golfstaten op moskeeën in dit land is ons verzet tegen dit megalomane moskee-project, dat zich in de achtertuin van de minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) bevindt, actueler dan ooit”, licht Kamerlid en fractieleider in de Kortrijkse gemeenteraad Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) toe.
In maart van dit jaar diende de Kortrijkse moskeegemeenschap ‘Atakwa’ een aanvraag in voor een omgevingsvergunning om het voormalig winkelpand van Bio-Planet en Dreamland aan de Brugsesteenweg om te bouwen tot een moskee. In 2009 had de moskeegemeenschap al een negatief advies van de Staatsveiligheid gekregen en tot op vandaag is ze niet erkend door de Vlaamse overheid.
Het openbaar onderzoek naar die vergunning leverde op aanvuren van Vlaams Belang en het buurtcomité ruim 825 bezwaren op. "Maar deze vele honderden bezwaren werden zonder verpinken van tafel geveegd en de vergunning van de moskee werd goedgekeurd door het Kortrijkse stadsbestuur van Team Burgemeester (Open Vld, N-VA en Vooruit)”, aldus Vermeersch. “Het Vlaams Belang en het buurtcomité gingen onmiddellijk in beroep bij de provincie West-Vlaanderen.” Uiterlijk 23 december 2021 doet de deputatie van de provincie West-Vlaanderen een uitspraak in het dossier.
“Nu ons juridisch verzet tegen de mega-moskee in Kortrijk op toerental is gekomen, is de tijd rijp om politiek een versnelling hoger te schakelen en op straat te komen”
Op de betoging in Kortrijk waren ruim 500 aanwezigen, onder wie ook Vlaams Belang-kopstukken Barbara Pas en Filip Dewinter. “Samen met de buurt willen wij met deze betoging dan ook een duidelijk signaal geven aan de politieke elite dat wij een leefbare buurt, stad en land willen”, vervolgt Vermeersch. “De grootste moskee mét Koranschool van Vlaanderen mag er niet komen. Want dat wordt het; met een oppervlakte van meer dan 5.000 vierkante meter, in twee verdiepingen dan nog, en een beoogd budget van meer dan vijf miljoen euro. Dat blijkt uit de notariële akte en het financieel plan van het moskeecomplex zelf.”
“Het is bijzonder cynisch vast te stellen dat uitgerekend Van Quickenborne, als minister van Justitie, in de nasleep van een Pano-reportage het extremisme en de buitenlandse invloeden in de moslimexecutieve plots wil gaan aanpakken, terwijl hij als burgemeester steeds heeft toegestaan dat radicale moslims zoals salafist Bilal Salam en de omstreden Molenbeekse imam Mohamed Toujgani geld kwamen ronselen in Kortrijk voor deze moskee”, besluit Vermeersch. “En het is al even cynisch dat er vele miljoenen euro’s in het hart van onze stad worden geïnvesteerd zonder dat wij hiervan de herkomst kennen. Deze moskee mag er dan ook zeker niet komen.”