Vivaldi te optimistisch over gevechtsvliegtuigprogramma FCAS
Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) zette het licht op groen voor het Frans-Duits-Spaans gevechtsvliegtuigprogramma FCAS. Dit terwijl de 34 F-35’s die België besteld heeft bij de Amerikanen nog moeten arriveren. Een enorme investering van 350 miljoen, maar de regering verwacht de nodige economische return voor de Belgische luchtvaart en defensie-industrie. “Heel het project baadt in een sfeer van voorwaardelijkheid”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid Annick Ponthier, “Aangezien de CEO van FCAS-vliegtuigbouwer Dassault, Eric Trappier, niet eens wilde dat België deelnam omwille van de keuze voor de F-35.”
Momenteel heeft België al 4 miljard geïnvesteerd in Amerikaanse F-35’s die nog niet geleverd zijn. Maar nu springt dit land met FCAS dus al op de kar voor de ontwikkeling van een Europees gevechtsvliegtuig van de volgende generatie. “Het Vlaams Belang heeft zich steeds uitgesproken voor de uitbouw van een Europese defensie-industrie. Een eigen gevechtsvliegtuigprogramma is daarbij fundamenteel”, vervolgt Ponthier, “Maar het profijt van een deelname aan FCAS is erg onzeker, gezien de Fransen ons duidelijk niet graag zien komen.”
“Ook in dit dossier neemt de Open Vld grote bochten”
“De door Vivaldi verwachte economische return is hoogst onzeker”, vervolgt Ponthier. “Bij de F-35 woog die helemaal niet op tegen de enorme investeringen. Het enige waar we zeker van zijn als we deelnemen is het prijskaartje van 350 miljoen.”
Het Vlaams Belang hekelt ook de situatie waarin België zichzelf gebracht heeft met de keuze voor de F-35, onder de regering Michel. “Die beslissing heeft ons in een keurslijf geduwd, aangezien een Europees gevechtsvliegtuig van de volgende generatie met die Amerikaanse toestellen best compatibel moet zijn”, stelt Ponthier nog, “Het alternatief, het Brits-Italiaans-Japanse programma Tempest, zou wat dit aspect betreft volgens sommige experts een logischere keuze zijn geweest.”
Ook de Open Vld had over FCAS steeds veel twijfels geuit. Kamerlid Jasper Pillen had in de commissie van Defensie had het project op 31 mei nog doodverklaard, terwijl hij nu de regeringsbeslissing enthousiast schijnt toe te juichen. “Ook in de commissie Defensie kroont de Open Vld zichzelf tot kampioen van het bochtenwerk”, besluit Ponthier.