Vervoersplan NMBS laat duizenden pendelaars in de kou staan
Het Vlaams Belang blijft het nieuwe vervoersplan van de NMBS dat op 15 december ingaat, aanklagen. Voor duizenden pendelaars - vooral uit landelijkere gebieden - betekent het een grote kans op gemiste overstappen en vertragingen. “Het enige waartoe dit zal leiden is meer gefrustreerde reizigers en uiteindelijk eenvoudigweg minder treinreizigers”, zegt Kamerlid Alexander Van Hoecke die gisteren minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) stevig aan de tand voelde over de plannen.
In tientallen stations dreigt het nieuwe vervoersplan van de NMBS voor problemen te zorgen. Deze week nog waarschuwden de gemeenten Asse, Lebbeke, Merchtem en Opwijk voor overvolle treinen richting Brussel door het verminderde aanbod. In het Waasland verliezen pendelaars die opstappen in Sint-Niklaas, Belsele, Sinaai, Lokeren en Zele hun rechtstreekse verbinding met de hoofdstad. Ook in Mortsel werd er deze week actie gevoerd. Het Vlaams Belang voerde eerder al actie tegen de plannen.
“Duizenden pendelaars zullen het slachtoffer zijn van gemiste overstappen, treinen die met vertraging rijden omdat ze moeten wachten op een andere trein vol pendelaars en overvolle treinen”, zegt Van Hoecke. “Dat betekent heel veel ochtendlijke miserie en vooral opnieuw een dalend vertrouwen in de NMBS.”
“De NMBS rekent op het belastinggeld van de pendelaars, maar diezelfde pendelaars worden door de NMBS in de steek gelaten”
Van Hoecke ondervroeg gisteren minister van Mobiliteit Gilkinet tijdens het vragenuurtje in de Kamer over de plannen. “De minister schoof de verantwoordelijkheid volledig van zich af”, aldus het Kamerlid. “Het is onaanvaardbaar dat een hele regio zoals het Waasland een rechtstreekse verbinding met de hoofdstad ontzegd wordt en het voor reizigers doorheen heel het land omslachtiger gemaakt wordt om op hun eindbestemming te raken. De impact zal bovendien ook breder zijn dan enkel in de getroffen stations.”
Het Vlaams Belang roept de federale onderhandelende partijen op om de kwestie hoog op de agenda te zetten. “Het is een kwestie van gezond verstand dat deze plannen teruggedraaid worden”, besluit Van Hoecke. “De NMBS rekent op het belastinggeld van de pendelaars, maar diezelfde pendelaars worden door de NMBS in de steek gelaten. Dat zullen we met het Vlaams Belang nooit aanvaarden.”