Nieuws
vrijdag, 05 jan 2024

Vervoersplan De Lijn desastreus voor landelijk Vlaanderen

Foto: wikimedia commons. Nenea hartia. Vervoersplan De Lijn desastreus voor landelijk Vlaanderen

Het Vlaams Belang is er niet over te spreken dat de Vlaamse regering duizenden bushaltes schrapt.De drukke en grootstedelijke vervoerslijnen worden versterkt, maar de landelijke gebieden in Vlaanderen zijn hier de grote dupe van”, zegt Vlaams Parlementslid Wim Verheyden. “Ook logistieke problemen met de routeplanner en haltes beloven voor de busreizigers de komende maanden een chaotische ervaring.”

Over heel Vlaanderen verdwijnen vanaf 6 januari zo’n 6.100 bushaltes. Op andere locaties komen dan weer 2.300 haltes bij, wat een totaal verlies van 3.800 haltes betekent. Vooral landelijke gebieden worden zwaar getroffen. “Door de vervoershervorming bij De Lijn, die goedgekeurd werd door de Vlaamse regering, verliest twee derde van de Vlaamse steden en gemeenten haltes, en dat is volstrekt onaanvaardbaar”, aldus Verheyden. “Vooral West-Vlaanderen, Limburg en de Vlaamse Ardennen worden het zwaarst getroffen.”

“De Vlaamse regering duwt mensen in de vervoersarmoede”

Het Vlaams Belang verzet zich al maanden tegen de plannen van de Vlaamse regering. “In november waarschuwde ik er reeds voor dat de meest kwetsbaren in onze samenleving getroffen zouden worden”, gaat Verheyden verder. “Helaas heb ik gelijk gekregen. Deze regering slaagt er niet in de Vlamingen een behoorlijke mobiliteit te garanderen. Integendeel, men duwt mensen in de vervoersarmoede.”

“Ook voor de ambitie van de Vlaamse regering om de werkzaamheidsgraad te verhogen naar 80 procent zijn de plannen geen goed nieuws”, stelt Verheyden. “De vermindering van het aantal haltes zal het sociaal zwakkeren zonder wagen alleen maar moeilijker maken om te gaan werken. Zo zitten heel wat mensen die op maatwerkbedrijven werken met de handen in het haar omdat hun bus wegvalt of omdat ze met de nieuwe regeling te laat op het werk aankomen. Een derde van deze mensen zijn op het openbaar vervoer aangewezen. Er zijn nu al bedrijven die zelf bekijken of ze eigen vervoer kunnen regelen, wat de kosten voor die bedrijven eveneens de hoogte injaagt.”

“De Vlaamse regering heeft ook niet in duurzame alternatieven voorzien”, merkt het Vlaams Parlementslid op. “Een van de oplossingen moest de Hoppincentrale worden. Voor deze peperdure vervoersapp gaf minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) in 2021 zo’n 100 miljoen euro uit. Maar de app is nog steeds niet bruikbaar. Ook de overstappunten van die centrale werden amper ingericht: van de 2.100 aanduidingen, zijn er slechts 261 gerealiseerd.”

Het Vlaams Belang zal zich blijven verzetten tegen de afbouw van het openbaar vervoer. “Ik kan enkel de woorden van Stefan Stynen van reizigersorganisatie TreimTramBus beamen”, besluit Verheyden. “Die merkte terecht op dat het vervoersplan bedacht werd door politici die nog nooit een bus vanbinnen hebben gezien, tenzij om een lintje door te knippen bij de inhuldiging.”