Verplichte energieaudits voor kmo’s: “Weer nieuwe regulitis”
Volgens het Vlaams Belang mag de Vlaamse regering kmo’s niet verplichten om dure energieaudits te laten uitvoeren. “De kost van zo’n energieaudit kan oplopen tot 7.000 euro en dat is voor veel kleinere ondernemingen een té grote kost, zeker nu”, zei Vlaams Volksvertegenwoordiger Bart Claes (Vlaams Belang) in het Vlaams Parlement. “Als kmo’s nadien ook nog verbouwingen en andere aanpassingen moeten uitvoeren, omvat dit een extra kost van tienduizenden euro’s.”
Recent maakte de Vlaamse regering bekend dat ze kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s) verplichtingen wil opleggen inzake hun energieverbruik. Bedrijven met een primair energieverbruik tussen 13,9 en 27,8 gigawattuur zullen in dat kader zelfs verplicht een energieaudit moeten laten uitvoeren. Van de maatregelen die uit de audit voortvloeien, zullen die met een verwacht rendement van 15% verplicht uitgevoerd moeten worden.
Ook kmo’s met een nog lager verbruik, tussen 8,3 en 13,9 gigawattuur, ontsnappen niet aan de nieuwe verplichtingen. Zij zullen in plaats van een energieaudit een zogenaamde energiebalans moeten opstellen. Een dergelijke balans moet hen inzicht geven in hun energieverbruik. Maar ook hier geldt dat maatregelen die in minder dan drie jaar terugverdiend zijn, zogenaamde no-regretmaatregelen, verplicht moeten worden uitgevoerd. Ook grote ondernemingen - die al een audit moeten ondergaan, zullen in de toekomst verplicht worden energiebesparende maatregelen uit te voeren.
“Energieaudits zijn een goede zaak als ze vrijwillig worden aangeboden in plaats van verplicht opgedrongen”
Het Vlaams Belang uitte in het Vlaams Parlement zijn bedenkingen bij deze nieuwe maatregelen. “Door deze beslissing van de regering is er weer een zoveelste regeltje in het leven geroepen. Het ondernemerschap zal door deze regulitis niet worden aangewakkerd, eerder afgeremd”, argumenteerde Claes. Volgens Vlaams Belang kan er gerust werk worden gemaakt van energieaudits, op voorwaarde dat deze vrijwillig worden aangeboden in plaats van dwingend opgelegd.
Door Claes gevraagd naar de kost van de energieaudits antwoordde minister Demir dat deze “wordt geschat op 5.000 à 7.000 euro, wanneer er wordt gewerkt met een externe energiedeskundige”. De kost - die moet gedragen worden door de onderneming zelf - is daarbij afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de onderneming en de complexiteit van de processen.