Nieuws
woensdag, 16 mrt 2022

“Vernielingen aan basiliek van Koekelberg niet licht op te nemen”

De bekende basiliek van Koekelberg is sinds enkele weken het mikpunt van vandalisme. Op zaterdagavond werden nog straatstenen door de ramen gegooid. ”Agressie tegen religieuze symbolen mag niet licht worden opgenomen”, zegt fractievoorzitter in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement Dominiek Lootens-Stael, die de vernielingen die worden aangericht aan de basiliek scherp veroordeelt. Dit moet snel worden gestopt en de verantwoordelijken gestraft.”

De aanvallen in Koekelberg gebeuren niet enkel ‘s nachts. Vorige week werden er omstreeks 15u30, dus op klaarlichte dag, stenen in een kantoor geworpen. De kosten lopen hoog op. Eveneens vorig week heeft de kerkfabriek al een zestal ramen moeten vervangen. En nu zijn ze opnieuw ingeslagen. “We moeten ons niet enkel zorgen maken om de veiligheid van het personeel van de kerkfabriek”, aldus Lootens-Stael. “Maar ook over het erfgoed. De geschilderde glasramen zijn niet zomaar te vervangen.

“Op deze manier geven de daders van de vernielingen in Koekelberg uiting van vijandschap tegen onze Westerse samenleving en de christelijke cultuur”

De daders werden nog niet geïdentificeerd. De politie en de kerk zelf verdenken jeugdbendes die uit zijn op vernieling of intimidatie. Ook al omdat er nooit pogingen zijn geweest tot diefstal. “We vermoeden dat het jongeren uit de gemeente of uit Brussel zijn. Wij vinden het als politie belangrijk om dit probleem op te lossen, maar dit gaat niet zonder communicatie en samenwerking. Samenwerking met de kerk, met de gemeenschapswachten en met de jongeren”, aldus de woordvoerder politiezone Brussel West in een artikel in Bruzz. Er wordt overwogen het terrein ‘s nachts af te sluiten.

“Het ‘s nachts afsluiten van het terrein is geen goed idee. De aanvallen vinden immers ook bij klaarlichte dag plaats”, vervolgt Lootens-Stael. “Mij lijkt het er sterk op te wijzen dat bepaalde groepen een vorm van machtsdemonstratie etaleren. Bij klaarlichte dag één van de meest emblematische en gekende kerken van Brussel en het ganse land kunnen aanvallen, zonder daarvan de gevolgen te moeten dragen, is voor bepaalde groepen een symbolische daad. Door op deze manier uiting te geven van vijandschap tegen onzeWesterse b²eschaving en de christelijke cultuur, stellen zij haast een politieke daad.

“Men heeft het vaak over haatmisdrijven”, merkt Lootens-Stael tot slot op. “Het is wellicht niet overdreven dit hiermee in verband te brengen. Het opsporen en bestraffen van de daders moet daarom voorrang krijgen om erger te voorkomen. In Frankrijk worden met de regelmaat van de klok kerken in brand gestoken, ik wil niet dat het hier ook verder escaleert en we dat hier ook moeten meemaken.”