Verhoog strafmaat voor tewerkstelling illegalen
Bedrijven gaan te vaak vrijuit na uitbuiting van illegalen. Dat herhaalt het Vlaams Belang na nieuwe berichtgeving over tewerkstelling van illegalen - dit keer bij BASF. “Bedrijven en zaakvoerders die schuldig bevonden worden aan dit soort gewetenloze exploitatie moeten meer riskeren dan een zeldzame schadevergoeding.”
Na het schandaal bij Borealis bleek vorige week een gelijkaardig misbruik te hebben plaatsgevonden bij chemisch bedrijf BASF in Antwerpen. Zeker 50 mensen werden er illegaal tewerkgesteld via een onderaannemer.
“Dit soort praktijken gebeurt niet alleen bij grote bedrijven zoals Borealis en BASF”, laat Kamerlid Dries Van Langenhove weten. “Deze uitbuiting - want de illegalen in kwestie krijgen amper een noemenswaardig loon en nul sociale bescherming - is ook schering en inslag in bijvoorbeeld Brussel. De meerderheid van de maaltijdbezorgers die werken bij platformen zoals Uber Eats en Delivero zijn illegalen. Veelal gebeurt dit met frauduleuze tussenpersonen of -aannemers, maar volgens ons doen de grote spelers ook te weinig om grondig te controleren. Steekproeven op de werf of de werkvloer zijn maar één voorbeeld van zelfcontrole die kan worden opgelegd.”
Straffen moeten omhoog
Verder moeten de straffen fel naar omhoog, stelt het Vlaams Belang. In 2020 kreeg de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) zo 679 meldingen binnen van illegale tewerkstelling. Maar slechts in 121 van deze dossiers werden werkgevers door DVZ daarvoor ook aansprakelijk gesteld. “En die aansprakelijkheid gaat dan nog enkel voor de kosten van de repatriëring, de huisvesting, het verblijf en de gezondheidszorg van de illegaal - enkel dus compensatie van de kosten die onze maatschappij moet maken. Van echte straffen is er nauwelijks sprake. “
“We willen daarom dat bedrijven en zaakvoerders die zich schuldig maken aan dit soort gewetenloze uitbuiting meer riskeren dan een zeldzame schadevergoeding”, besluit Van Langenhove. “Indien er sprake is van grootschalige en ernstige uitbuiting moeten er significante en effectieve celstraffen volgen. Nu zijn slechts eventuele straffen mogelijk tot 3 jaar, wat in België niet moet worden uitgezeten, zelfs als de straffen al worden uitgesproken. Wie zowel misbruik maakt van kwetsbare groepen zoals illegalen, als ons sociaal systeem ondermijnt, moet een duidelijk sanctiesignaal van onze maatschappij krijgen. Plat winstbejag heeft zijn grenzen.”
Eerder diende het Vlaams Belang reeds wetsvoorstellen in om de straffen voor mensensmokkel significant te verhogen.