Nieuws
woensdag, 09 okt 2024

Verhoging van het treinaanbod was enkel een groen ballonnetje

Foto: wikimedia commons. Alex Noble. Verhoging van het treinaanbod was enkel een groen ballonnetje

In het vragenuurtje van de Kamer stelde Vlaams Belang-volksvertegenwoordiger Frank Troosters gisteren vast dat de verhoging van het treinaanbod niet meer dan een groen ballonnetje is geweest van minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo). “Een ballonnetje dat doorprikt werd. En wellicht staat dit met nog meer van zijn ballonnen te gebeuren Dat zou betekenen dat we vier jaar stilstand hebben gehad. En dat is niet waar de treinreiziger en het NMBS-personeel op zaten te wachten.”

In december, over twee maanden dus, zou normaal gezien het nieuwe vervoersplan van de NMBS in werking moeten treden, waarmee het aanbod verhoogd zou worden. “Een toename van het aantal treinen was lange tijd de rode draad in Gilkinets beleid”, aldus Troosters. “En elke kritische opmerking over de haalbaarheid hiervan, gleed van hem af als water van een eend. Er moesten meer treinen komen, ook als hierdoor lokaal piekuurtreinen geschrapt dienden te worden. Dat was geen probleem voor deze groene minister.” Het Kamerlid verwijst in dit verband naar de 25 piekuurtreinen die per week tussen Hasselt en Genk geschrapt werden, en naar het wegvallen van de rechtstreekse treinverbinding tussen Brussel en Sint-Niklaas, waardoor zeer veel reizigers in de kou zullen komen te staan.

“Van ruzie tot ruzie: de cirkel van Gilkinet is rond”

Enkele weken geleden stelde de NMBS plots dat ze dat plan niet zou kunnen uitvoeren wegens een gebrek aan capaciteit op het net en door onvoldoende treinbestuurders. “Toen werd Gilkinet plots wel boos en dreigde hij met sancties tegen de NMBS”, gaat Troosters verder. “De minister bracht zijn dreigement, om beroep te doen op de regeringscommissaris, tot uitvoering, en dat is toch redelijk ongezien.” Het hoeft geen betoog dat de relatie tussen de Mobiliteitsminister en de NMBS als gevolg hiervan behoorlijk verzuurde. De NMBS verklaarde zich niets van de minister aan te trekken en bij haar beslissing te blijven. Daardoor zal alles beslecht worden in de ministerraad.

“De cirkel is rond”, merkt Troosters tot slot op. “Gilkinet begon zijn mandaat met een hevige ruzie met de NMBS over de sluiting van de loketten, waarbij de CEO de minister op een ongeziene wijze met een open brief in de media aan de schandpaal nagelde. En nu sluit hij zijn ambtstermijn af zoals hij het begon: met een stevige ruzie met de vervoersmaatschappij. De treinreizigers en het NMBS-personeel verdienen veel beter dan dat.”