Nieuws
dinsdag, 11 okt 2022

Verhoging maximumgrens studentenarbeid groot risico op lager studierendement

Het federale begrotingsakkoord zorgt voor een uitbreiding van het flexi-jobsysteem en het maximum aantal uren studentenarbeid. “Dit staat echter op gespannen voet met de Vlaamse onderwijsdoelstellingen”, zegt Vlaams Parlementslid Kristof Slagmulder. “Het algemene studierendement ligt al zeer laag in Vlaanderen en de versoepeling van studentenarbeid zal hier niet bij helpen. Benieuwd wat onderwijsminister Ben Weyts hiervan vindt.”

Premier Alexander De Croo (Open Vld) kondigde binnen de schoot van het federale begrotingsakkoord aan dat er een uitbreiding komt van het systeem van flexi-jobs en van het maximale aantal uren studentenarbeid. Op dit moment mogen studenten elk jaar tot maximaal 475 uur werken binnen het fiscaal gunstige statuut van jobstudent waarin men enkel 8 procent RSZ moet afdragen. Dit wordt nu opgetrokken naar 600 per jaar. De liberalen waren hier sterke voorstander van. Dit op vraag van werkgeversorganisaties gezien de krapte op de arbeidsmarkt, vooral in de horeca en andere sectoren met vacatures waar weinig voorkennis vereist is.

Het Vlaams Belang heeft echter kritische kanttekeningen bij dit besluit. “In een ideale wereld weet iedere student perfect hoeveel uur studentenarbeid hij of zij bovenop diens studies erbij kan nemen zonder dat dit diens studierendement negatief beïnvloedt, maar de realiteit leert ons iets anders”, zegt Slagmulder. “Het algemene studierendement in het hoger onderwijs ligt nu al rampzalig laag met slechts 30 procent die zijn of haar bachelordiploma binnen de voorziene drie jaar haalt. Een recent OESO-rapport toonde dat dit in internationale context uitermate slecht is; Vlaanderen hangt hier op Europees vlak aan de staart van het peloton.”

“Te veel studentenarbeid heeft een negatief effect op het studierendement”

Onderzoek van onder andere arbeidseconoom Stijn Baert toont de negatieve studie-impact van te veel werken als jobstudent op de studievoortgang. Meer studentenarbeid leidt gemiddeld tot lager studierendement, vooral voor wie meer dan 8 uur studentenarbeid per week verricht. “600 uur studentenarbeid per jaar betekent gemiddeld 11,5 uur per week, met de optrekking zitten we dus flink boven die 8 uur”, aldus Slagmulder. “Studenten die veel uren als jobstudent kloppen, houden gewoonweg relatief gezien veel minder tijd over voor hun studies.”

“De werkgevers zijn op korte termijn gewonnen met die optrekking, maar de brede maatschappij niet als het studierendement hierdoor laag blijft. De maatschappelijke kost van een extra jaar studeren kost gemiddeld circa 12.000 euro per jaar per student”, verklaart Slagmulder. “En daarbij, hoe langer een jongere studeert, hoe later die ‘echt’ op de arbeidsmarkt komt en hoe later die bijdraagt aan de samenleving door middel van inkomstenbelasting. Kortom, arbeidstekorten lost men best op door inactieven aan te sporen. Studenten moeten studeren, zoals ook onderwijsexpert Wouter Duyck terecht stelt.”

Het Vlaams Belang wijst verder op een discrepantie tussen deze federale maatregel en het Vlaamse onderwijsbeleid. “Dit gaat in tegen de geest van de maatregelen van het Vlaamse studie-efficiëntiedecreet dat de flexibilisering van ons hoger onderwijs voor een stuk inperkt”, besluit Slagmulder. “Dat decreet bevat heel wat nieuwe hefbomen om studenten te doen concentreren op hun studies waar onze fractie ook voorstander van is. Zo moeten eerstejaars verplicht minimaal 54 studiepunten opnemen als ze voltijds student zijn en moeten studenten na twee jaar voor 100% van de eerstejaarsvakken geslaagd zijn.”