Persberichten
donderdag, 15 okt 2020

VB over Brusselse stadstol: “Vlaanderen betaalt nu al 1,5 miljard aan Brussel”

Het Vlaams Belang reageert kwaad op de Brusselse stadstolplannen en de begroting die erbij hoort. Vorige week raakte al bekend dat wie door Brussel rijdt een ‘tol’ zou moeten betalen. Nu blijkt dat het Brussels Gewest hier een half miljard uit wil puren op jaarbasis. “Men gaat zo de Vlaamse pendelaar kopje onder duwen”. De partij laat weten een belangenconflict te hebben klaarliggen in het Vlaams Parlement tegen de maatregel.

De Brusselse regering plant een tarief op basis van het vermogen van de wagens en het tijdstip van binnenrijden. Vooral pendelaars zouden worden getroffen. In totaal moet dit een half miljard per jaar opbrengen voor het Brusselse Gewest van minister-president Rudi Vervoort (PS). Het Vlaams Belang spreekt van een “gecoördineerde uitmelkoperatie gericht tegen Vlaanderen”.

Vlaams Belang: “We betalen elk jaar al een miljard en half aan Brussel, nu nog een half miljard erbij? Onaanvaardbaar”

“Vlaanderen onderhoudt al jaren gedwee het Brusselse Gewest, met een jaarlijkse transfer van meer dan 1,5 miljard euro, klaagt Vlaams Parlementslid Bart Claes (Vlaams Belang) aan. “En in ruil krijgen we dit deloyaal pestgedrag dat vooral de pendelende Vlaming zal treffen - ter waarde van nog eens een half miljard extra? Dit gaan we niet zomaar laten begaan. Dit getuigt van een verregaande wereldvreemdheid en een tomeloze arrogantie.”

Fractieleider in het Vlaams Parlement Chris Janssens (Vlaams Belang) laat weten een belangenconflict klaar te hebben liggen en dit in te dienen zodra het ontwerp rond de stadstol wordt ingediend in het Brussels Parlement: “De Brusselaars krijgen een compensatie - lagere belastingen op autobezit - terwijl de Vlamingen een extra belasting krijgen. Onaanvaardbaar.”

Ook in de Kamer plant het Vlaams Belang de stadstol niet zomaar aan zich voorbij te laten gaan. Kamerlid Wouter Vermeersch zal hierover de bevoegde minister deze namiddag op de rooster leggen tijdens de plenaire vergadering. “De zesde staatshervorming voorzag in een zoveelste transfer voor pendelbewegingen”, legt Vermeersch uit. “De pendeldotatie is een federale bevoegdheid en een financieringsmechanisme, op deze manier zijn de Vlamingen eigenlijk twee keer het kind van de rekening.”