Nieuws
maandag, 18 jul 2022

Van der Straeten vangt bot bij Engie: “geen verrassing”

Het Vlaams Belang verbaast er zich hoegenaamd niet over dat de vraag van minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) om Doel 3 en Tihange 2 te verlengen tot het einde van de winter op een koude steen valt. “Nadat ze eerst alles heeft beschimpt wat te maken had met kernenergie en nadat ze vele pogingen ondernam om een definitieve sluiting te bekomen, moet ze nu toegeven dat de bevoorradingszekerheid niet gegarandeerd kan worden zonder nucleaire energie”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel. “En dat heeft niet enkel te maken met de oorlog in Oekraïne. Een ramp heeft haar tot inzicht moeten brengen, maar doordat er zoveel tijd werd gekocht en met de exploitant werd gesold, krijgt ze nu nul op het rekest.”

Het kabinet van Van der Straeten heeft aan de nucleaire waakhond FANC om een veiligheidsanalyse gevraagd. “Samen met Engie moet nu worden nagegaan of een definitieve sluiting veilig kan worden uitgesteld tot na de winter”, aldus Van Lommel. “Maar Engie reageerde reeds negatief op dit verzoek en haalt daarvoor technische en veiligheidsredenen aan. Van der Straeten hoopt op dezelfde manier alsnog een verlenging van Doel 3 en Tihange 2 te bekomen, al stelt ze duidelijk dat de verlenging enkel zou duren tot het einde van de winter.”

"Goed onderhouden en beveiligde kerncentrales kunnen vele decennia openblijven, wat Van der Straeten ook beweert"

“In theorie kan een kernreactor honderd jaar lang openblijven”, vervolgt Van Lommel. “In Amerika mogen bijvoorbeeld twee reactoren al tachtig jaar openblijven, en wereldwijd zijn ruim twintig kernreactoren meer dan vijftig jaar oud. En in 2006 besloot de Nederlandse regering dat haar enige kernreactor in Borssele nog tot 2033 zou openblijven, twintig jaar langer dan oorspronkelijk gepland. Tot nader order zal de kernreactor van Borssele, die twee jaar ouder is dan de oudste Belgische, zestig jaar draaien.” “Maar het ziet er niet naar uit dat paars-groen erin zal slagen om tegelijk een repartitiebijdrage, een overwinstbelasting én een extra kernverlenging te bekomen”, aldus nog Van Lommel. “Voor deze zeer ambitieuze doelstelling bestaat weinig draagkracht. Dat deze kernuitstap veel te weinig heeft rekening gehouden met noodzakelijke alternatieven in tijden van crisis, is ondertussen wel duidelijk.”

“Ondertussen blijven de excessen zich opstapelen en slaagt Van der Straeten er niet in om de onderhandelingen voor een levensduurverlenging rond te krijgen en een waterdichte oplossing te vinden voor de overwinsten die nu worden gegenereerd”, besluit Van Lommel. “De zetel waarin Engie vertoeft wordt met de dag luxueuzer, want zij zullen de spelregels bepalen omdat de regering zichzelf schaakmat heeft gezet.”