Nieuws
dinsdag, 09 feb 2021

“Uitzetting imam was fake news van Sammy Mahdi”

Kamerlid Dries Van Langenhove (Vlaams Belang-fractie) wou van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) met zekerheid weten of de Turkse imam van de groene Yesil Camii-moskee in Houthalen-Helchteren nog steeds op ons grondgebied verblijft. “De man heeft dan wel een bevel heeft gekregen om het grondgebied te verlaten, maar uit het antwoord van Mahdi blijkt dat dit in België allerminst gevolg moet krijgen.”

Op de officiële Facebookpagina van Yesil Camii staat een bericht van Diyanet waarin wordt verkondigd dat homoseksualiteit de toekomst en de familie ondermijnt en dus een grote bedreiging voor de maatschappij is. De imam zelf had op Facebook dan weer een bericht gedeeld waarin te lezen staat dat homoseksualiteit tot ziekte en verval leidt, en hij had ook nog iemand bedankt om de boodschap dat homoseksualiteit een virus is van het kapitalisme en de democratie. “Staatssecrataris Mahdi besliste daarop om de verblijfsvergunning van de Turkse imam niet te verlengen”, aldus Van Langenhove. “Maar in het verleden is al veelvuldig gebleken dat dit niet wil zeggen dat men daarom ook daadwerkelijk het land verlaat.”

“Aan bevelen om het grondgebied te verlaten, zoals nu aan de imam gericht, wordt omzeggens geen gevolg gegeven: zonde van de inkt en het papier”

“De enige relevante cijfers waarover we hieromtrent kunnen beschikken, dateren van voor de coronacrisis”, vervolgt Van Langenhove.“In 2019 bleek al dat amper 22 procent van zij die een bevel kregen om het grondgebied te verlaten dat ook met zekerheid deed.” Het Vlaams Belang herinnert eraan dat het aantal asielaanvragen in 2019 met 18 procent de hoogte in ging, terwijl zich op het vlak van het terugkeerbeleid precies de omgekeerde beweging manifesteerde. “Daarmee werd een tendens uit 2018, het laatste volledige ambtsjaar van Theo Francken (N-VA) bevestigd. In vergelijking met 2017 daalden de terugkeercijfers toen reeds met meer dan 20 procent.”

Dries Van langenhove zag geen redenen om aan te nemen dat door deze imam wel gezagsgetrouw en plichtsbewust gevolg was gegeven aan een uitwijzingsbevel. “Ik heb staatssecretaris hierover ondervraagd in de Kamercommissie”, besluit Van Langenhove. “Uit het antwoord van Mahdi bleek dat hij niets anders had gedaan dat het blaadje papier laten afgeven. Het bericht dat staatssecretaris Mahdi op Twitter lanceerde dat hij de man het land had uitgezet was dus weer eens fake news.”