Nieuws
maandag, 05 aug 2024

Uitgewezen islamitische haatprediker mag terugkeren en krijgt Belgische nationaliteit

Het Brussels Hof van Beroep heeft beslist dat de uitgewezen islamitische haatprediker, Sheikh Mohamed Toujgani, naar België mag terugkeren en per direct de Belgische nationaliteit krijgt. Het Vlaams Belang roept om op hiertegen in cassatie te gaan. “Deze beslissing is niet alleen wraakroepend, ze is ronduit levensgevaarlijk”, zegt partijvoorzitter Tom Van Grieken (Vlaams Belang). “We mogen ons hier niet bij neerleggen en moeten er alles aan doen dat deze uitspraak onmiddellijk teruggedraaid wordt. Er is hier geen plaats voor dit soort haatpredikers.”  

In januari 2022 werd de verblijfsvergunning van de Marokkaanse Mohamed Toujgani ontnomen. Die was jarenlang de hoofdimam van de Al Khalil-moskee in Molenbeek, de grootste moskee van Brussel. Toujgani was wellicht de meest invloedrijke prediker in België. Hij stond bekend omwille van zijn haatspraak, werd verdacht van spionage voor Marokko en riep onder meer in een video op tot het verbranden van joden. Daarnaast pleitte hij voor polygamie, had hij zelf twee verschillende vrouwen en verklaarde dat sommige meisjes al geslachtsrijp zijn vanaf hun negen jaar. Volgens de Veiligheid van de Staat (VSSE) vormde Toujgani, die al sinds 1982 in België verbleef, maar noch Frans, noch Nederlands sprak, een ernstig gevaar voor de nationale veiligheid. De imam kreeg het bevel om het grondgebied te verlaten en moest zich de komende tien jaar houden aan een inreisverbod. Recent oordeelde het Hof van Beroep van Brussel echter dat de veiligheidsdiensten onterecht de ernst van de dreiging door Toujgani hadden overschat, waardoor hij niet alleen mag terugkeren naar België, maar dat hij ook onmiddellijk de Belgische nationaliteit krijgt.

“Geen plaats voor dit soort haatpredikers”

“Het is onbegrijpelijk dat een uitgewezen islamitische haatprediker, die nota bene geen enkele landstaal spreekt, mag terugkeren en ook nog eens de Belgische nationaliteit krijgt”, zegt Van Grieken. “De beslissing van dit soort wereldvreemde rechters is niet alleen wraakroepend, ze is ronduit levensgevaarlijk. Het is door dit soort imams dat er zoveel moslims uit Molenbeek IS-strijders zijn geworden.” 

Het Vlaams Belang roept op om in cassatie te gaan tegen de uitspraak. “Met deze rechterlijke beslissing is helaas weer maar eens aangetoond dat België het beloofde land is en blijft voor gevaarlijke islamisten”, besluit Van Grieken. “We mogen ons hier niet bij neerleggen en moeten er alles aan doen dat deze uitspraak onmiddellijk teruggedraaid wordt. Er is hier geen plaats voor dit soort haatpredikers.”