Uitbreiding werkbonus “is fopcadeautje”
“De mini-taxshift die de regering in februari had bereikt, en die een uitbreiding van de werkbonus omvat, gaat in op 1 april. “Vooral de laagste lonen, tot bruto 2.848 euro, zullen profiteren van de verlaging van de bijzondere bijdrage voor de sociale zekerheid, een crisisbelasting uit het tijdperk Dehaene”, zegt Kamerlid Hans Verreyt. “Dat heet tegenwoordig een werkbonus, terwijl het een gedeeltelijke afschaffing is van een belasting die in 1994 ‘tijdelijk’ werd ingevoerd. Voor deze aprilvis is de datum 1 april dus goed gekozen: het gaat om een fopcadeautje.”
“De realiteit is natuurlijk minder rooskleurig dan hoe de regering ze voorstelt. De meeste lonen gaan stijgen door de inflatie. Maar de stijging van de lonen volgen niet de reële stijging van de levensduurte en vooral de energierekening doet het voordeel van de taxshift meer dan teniet”, aldus Verreyt. “Paars-groen is dus blij met een dode mus, want de koopkracht zakt, zeker voor de middelmatige en kleinere inkomens. De regering heeft deze ingreep enkel en alleen gedaan onder druk van de energiecrisis, niet meer en niet minder.”
“Paars-groen klopt zich met de ‘werkbonus’ op de borst, maar het gaat enkel om een - gedeeltelijke - afschaffing van een ‘tijdelijke’ belasting die al wordt geheven sinds 1994”
“Ook doet de regering weinig of niets om de werkgelegenheid aan te zwengelen”, vervolgt Verreyt. “Het akkoord dat de sociale partners dit weekend bereikten is maar een ‘poging tot’, maar zeker geen wondermiddel om de 80 procent tewerkstellingsgraad te behalen. En die is nodig om de vele sociale uitgaven die snel stijgen te betalen.”
“Helaas ligt paars-groen daar niet wakker van en worden er wat extra schulden gemaakt, wat zich op termijn zal wreken”, besluit Verreyt. “Naast onze eigen voorstellen om de arbeidsmarkt te activeren hadden we liever een algemene lastenverlaging gezien van de bijdragen voor werknemers, zodat ook de middenklasse kan genieten van meer netto loon.”