Tunesiëdeal al na twee maanden opgeblazen
De Europese migratiedeal met Tunesië, die werd aangekondigd als een doorbraak, dreigt na twee maanden al te imploderen. “De enige doorbraak die we in de praktijk zien, is die van duizenden illegale immigranten die in Italië voet aan wal blijven zetten”, zegt federaal fractieleider Barbara Pas. “We moeten dan ook voluit kiezen voor een verbeterde, Europese variant van het Australische model om de illegale migratie tegen te gaan.”
Nadat de overeenkomst met Tunesië in juli ondertekend was, nam het aantal migranten dat vanuit dat land de illegale oversteek waagde net toe. Hoewel dit vraagtekens had moeten oproepen, noemde EU-commissievoorzitter Ursula vonder Leyen de zogenaamde Tunesiëdeal tijdens haar bezoek aan Lampedusa een voorbeeld voor toekomstige akkoorden met andere derde andere landen. Ondertussen raakte bekend dat Tunesië de ‘modeldeal’ de facto heeft opgeblazen nog voor die feitelijk in werking was getreden. Pas informeerde naar een stand van zaken bij staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v). Zij toonde zich eerder enthousiast over het bereikte ‘akkoord’. In haar betoog wees Pas erop dat de fameuze deal in feite weinig anders bleek dan een vage intentieverklaring zonder veel concrete afspraken. Er werd enkel een principeovereenkomst getekend. De ‘kleine lettertjes’ zouden later uitgewerkt worden.
Controle over buitengrenzen nodig
“Wat dat betreft, is er wel enige gelijkenis met het zogenaamde EU-migratiepact”, zegt Pas. “Nadat er in juni al met veel trompetgeschal een ‘doorbraak’ werd aangekondigd, werd recent nog eens een nieuwe ‘doorbraak’ aangekondigd. Op papier tenminste. De enige doorbraak die we in de praktijk zien, is die van duizenden illegale immigranten die in Italië voet aan wal blijven zetten.”
De ervaringen met de ‘Tunesiëdeal’ beloven in ieder geval niet veel goeds om de massale illegale immigratie naar Europa tegen te houden. “Het is essentieel dat we controle krijgen over onze buitengrenzen”, besluit Pas. “We moeten dan ook voluit kiezen voor een verbeterde, Europese variant van het Australische model. Wie illegaal Europa probeert binnen te komen, moet hier het recht op een asielprocedure verliezen en worden overgebracht naar een veilig derde land waar men asielopvang kan bieden of een terugkeer naar het land van herkomst voorbereidt.”