Nieuws
donderdag, 24 okt 2024

Transparantie over asielfactuur ontbreekt compleet

Volgens de federale begroting is er voor 2024 786 miljoen euro asielbudget voorzien, hetgeen 50 miljoen euro lager ligt dan voor 2023. “Terwijl staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) welgeteld nul efficiënte maatregelen heeft genomen om de asielinstroom te beperken, zou plots de factuur aanzienlijk lager liggen”, stelt Kamerlid Francesca Van Belleghem. “Haar geloofwaardigheid zakt ver onder nul gezien elke transparantie over de werkelijke kost ontbreekt. Een asielstop is de enige optie.”

In 2023 voorzag de federale begroting in een asielbudget van 838 miljoen euro. Voor 2024 wordt er 786 miljoen euro geraamd. “Onder de Moor is nochtans alles gestegen: het aantal asielzoekers, het aantal opvangplaatsen, meer personeel voor de asieldiensten en er worden asielzoekers zelfs op kosten van de belastingbetaler opgevangen op hotel”, aldus Van Belleghem. “Zonder enige inperkende maatregel zou de factuur dan plots 50 miljoen euro dalen. Intussen weten we zelfs niet hoeveel asielzoekers op hotel verblijven en hoeveel ons dat kost.”

“Ofwel impliceert de Moor hiermee goed nieuws en daarbij dus een asielstop, ofwel denkt ze de bevolking een rad voor de ogen te kunnen draaien”

Het Vlaams Belang wil de asielfactuur uiteraard drastisch zien dalen, en eist van de staatssecretaris dan ook complete transparantie. “Ofwel impliceert de Moor hiermee goed nieuws en zal de instroom van asielzoekers dalen, ofwel denkt ze de bevolking een rad voor de ogen te kunnen draaien”, vervolgt het Kamerlid die de staatssecretaris erover ondervroeg. “De enige manier waarop de geraamde daling gerealiseerd kan worden, is een forse afname in het aantal asielzoekers en het niet achterhouden van verborgen facturen.”

Waar voor de verkiezingen ook de N-VA nog pleitte voor een asielstop, is er sinds het tellen van de stemmen geen woord meer over gezegd. “De N-VA denkt aan een federale regeringsdeelname en een premierspost, dus mag er waarschijnlijk niks meer over gezegd worden teneinde de Nieuwe Vooruit Alliantie niet op te blazen”, concludeert Van Belleghem. “Het Vlaams Belang blijft dit op tafel leggen. Finland en Polen zijn ons vorige week voorgegaan, nu is het aan ons. Tijd voor een asielstop!”