“Toenemende digitale kloof in Vlaanderen moet worden gedicht”
Uit een recent onderzoek blijkt dat de digitale kloof in Vlaanderen groter wordt bij ouderen en gezinnen met een lagere socio-economische status, maar ook bij jongeren. “Als we in Vlaanderen economisch relevant willen blijven, moet de regering het beleid inzake technologie en digitale transformatie bijsturen om te vermijden dat een grote groep van Vlamingen zou afhaken”, zegt Vlaams Parlementslid Wim Verheyden (Vlaams Belang). Hij vroeg aan minister-president Jan Jambon (N-VA) welke initiatieven hij hiertoe zal nemen en hoe het Vlaamse datanutsbedrijf dat in de steigers staat hierin een rol kan spelen.
Uit de Digitmeter van Imec -een onderzoekscentrum voor nano-elektronica en digitale technologie - blijkt dat bijna 1 op 5 Vlamingen moeite heeft met de digitale versnelling omdat ze over onvoldoende toestellen of vaardigheden beschikken. Ook stelt zowat 45 procent van de bevraagden dat de digitale transformatie te snel gaat. Daarnaast voelen 6 op 10 jongeren zich te afhankelijk van technologie. Ook vreest een deel voor desinformatie en phishing en is er bezorgdheid over privacy en dataveiligheid. Als de Vlaamse regering te fors zou aandringen op digitale transformatie, dreigt 6 op 10 af te haken, zo waarschuwt Imec.
“De regering moet initiatieven nemen om digitalisering betaalbaar te maken voor iedereen”
Volgens het Vlaams Belang moet de digitale kloof binnen de perken gehouden worden. Minister-president Jambon erkent de situatie en belooft inspanningen te doen om iedereen mee te hebben. Hij kondigde meerdere initiatieven aan, zoals de oprichting van een datanutsbedrijf dat mensen via persoonlijke ‘datakluizen’ meer controle zou moeten geven over de eigen data om hen zo vertrouwen te geven in digitale technologieën. Ook wees hij op centrale oplossingen die door het agentschap Informatie Vlaanderen worden aangeboden en door alle overheidsinstanties kunnen worden gebruikt om de digitale dienstverlening laagdrempelig en gebruiksvriendelijk te maken. Tot slot zouden er ook initiatieven komen om komaf te maken met digitaal analfabetisme.
Wim Verheyden toonde zich tevreden dat er initiatieven worden genomen om de digitale kloof te dichten en liet de minister-president weten ook een belangrijke rol voor de gemeenten weggelegd te zien - “die dicht bij de burger staan” - in de ontwikkeling van een lesaanbod om kansarme mensen te helpen mee te zijn met de digitale evoluties. Een ander probleem waar Verheyden op wees, is de hoge kost van de digitale evolutie. Mensen moeten om te kunnen deelnemen aan de digitale evolutie immers vrij dure toestellen kunnen betalen en een - in ons land best duur - internetabonnement aanschaffen. “Ik wil de minister-president aansporen maatregelen te nemen in verband met de hoge kostprijs van internetdiensten in Vlaanderen”, stelde Verheyden. “De regering moet met de operatoren die prijzen doen zakken of toegankelijker maken voor mensen die het financieel moeilijk hebben.”