Toch controles ’s avonds en in het weekend voor wegpolitie
Hoewel eerder bericht werd dat de federale wegpolitie door besparingen minder zou controleren tijdens weekends en ’s nachts, heeft minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) gezegd dat dit toch niet het geval zal zijn. “Het is goed dat hier op teruggekomen wordt gezien het belang van verkeersveiligheid”, zegt Kamerlid en BiZa-commissievoorzitter Ortwin Depoortere die gisteren de minister hierover ondervroeg. “Maar wat met andere afdelingen van de politie? Verdient de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit dan geen aandacht? En verdient onze wegpolitie geen adequate structurele middelen?”
Na de noodkreten van de procureurs-generaal, de commissaris-generaal en verschillende korpschefs over de desastreuze toestand van onze politiediensten was het deze week de wegpolitie die aan de alarmbel trok. In een artikel van Het Laatste Nieuws benadrukte een vertegenwoordiger van de vakbond dat er ’s nachts maar één ploeg beschikbaar is en dat er in het weekend of ’s nachts nauwelijks capaciteit is om controleacties op te zetten. Hier ontstond terecht veel commotie over. Met name Joery Dehaes van ACV Politie vond het een zeer slecht signaal en zei dat hiermee aan de basistaken van de federale politie geraakt werd. Minister Annelies Verlinden kondigde inmiddels aan dat de controleacties niet teruggeschroefd zullen worden.
“De aanpak van de échte harde georganiseerde criminaliteit zou prioritair moeten zijn”
“Het is een goede zaak dat er nu toch extra budget gevonden is zodat de wegpolitie haar job kan doen”, zegt Depoortere. “Hoe die extra centen er zijn gekomen, is wel een raadsel. Het lijkt er op dat wanneer het om verkeersboetes en extra inkomsten voor de overheid gaat er blijkbaar meer mogelijk is.”
Het Vlaams Belang vindt dat minister Verlinden haar prioriteiten verkeerd liggen. “Ook andere politiediensten kreunen onder de besparingen en komen er zelfs niet meer toe om de georganiseerde criminaliteit te bestrijden”, aldus Depoortere. “De wegpolitie hoeft dan toch niet hun controleacties terug te schroeven, maar wat met de scheepvaartpolitie? Gaan zij toch nog extra kunnen patrouilleren?”
Er moet volgens Depoortere dringend een mentaliteitsverandering komen op het departement Binnenlandse Zaken. “De georganiseerde criminaliteit ondermijnt onze samenleving met de drugsoorlog in Antwerpen als triest voorbeeld. Zonder een duidelijke veiligheidscultuur met degelijk gefinancierde politiediensten kunnen we deze strijd onmogelijk winnen.”