“Terugkeerders uit Marokko en Turkije streng controleren op Covid-19”
Het Vlaams Belang wil een strenge screening voor terugkeerders uit risicolanden, nu uit cijfers van Sciensano blijkt dat meer dan 10 procent van wie uit Marokko terugkeert besmet is met het coronavirus. “En om ons onderwijs te vrijwaren moeten zeker de kinderen van terugkeerders grondig gescreend worden”, zegt Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin (Vlaams Belang).
Uit cijfers van Sciensano blijkt dat 11,7 procent van de teruggekeerde reizigers uit Marokko in de week van 9 augustus, positief testte. Voor bezoekers van Turkije is dat ook al zo’n 4,5 procent. Dat is veel in vergelijking met andere vakantielanden, zoals Spanje en Portugal waar het aandeel 2 procent bedraagt. “Die besmettingscijfers zijn ronduit zorgwekkend voor steden met veel mensen van Marokkaanse of Turkse afkomst in hun bevolking”, zegt fractievoorzitter in het Brussels Parlement Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang). Daarom worden nu in Brussel de controles op de testplicht opgevoerd en kan men zich gratis laten testen tot midden september.
“Terugkeerders vormen een groot virologisch risico in de samenleving en zeker in het onderwijs”
“Maar er is meer nodig”, vindt het Vlaams Belang. “Er moet ook extra gecontroleerd worden op het invullen van het Passenger Locator Form (PLF). Zeker omdat de grootste groep reizigers nog moet terugkeren, en dat juist voor de start van het nieuwe schooljaar.”
Het Vlaams Belang wil dat er kordaat gecontroleerd wordt bij de terugkeer van het thuisland. “In steden met veel inwoners van Marokkaanse en Turkse afkomst zijn een strenge screening en een strenge handhaving van de quarantainemaatregelen aan de orde”, aldus nog Sintobin. “Maar het gaat niet alleen over de woonplaats. Veel Brusselse allochtonen die momenteel terugkomen uit rode gebieden, lopen bijvoorbeeld school of werken in het Vlaams Gewest.”
“Ook zeker de terugkeerders die in de zorg werken moeten worden gecontroleerd”, besluit Sintobin. “Hoewel Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) eerder dit jaar benadrukte dat er meer gecontroleerd en gesanctioneerd ging worden, hielden veel reizigers zich toch niet aan de regels. Extra controles zijn dan ook cruciaal voor een betere naleving van de regels en om besmettingsuitbraken te vermijden.”