“Tariefstijging tickets van De Lijn onaanvaardbaar”
De Vlaamse Regering maakt de tickets en abonnementen van De Lijn duurder. Vooral voor losse tickets zouden de reizigers fors dieper in de buidel moeten tasten. De prijs ervan stijgt van 2 naar 2,5 euro, een stijging met liefst een kwart! “Dit is zonder meer een buitenproportionele verhoging van het tarief”, zegt Vlaams Parlementslid Wim Verheyden. “En het is zeker niet de manier om meer mensen naar het openbaar vervoer te lokken, nochtans een ambitie van deze regering. De Vlaamse regering en De Lijn zouden beter werk maken van een aanpak van het zwartrijden dat duidelijk in de lift zit.”
Vorige week vrijdag keurde de Vlaamse regering de nieuwe tarieven voor De Lijn goed, die vanaf april in voege zouden treden. De Vlaamse regering besliste daarbij de diverse abonnementen en tickets duurder te maken. Een lijnkaart voor 10 ritten zou zo bijvoorbeeld van 16 naar 17 euro gaan. Een forsere prijsstijging voerde de regering echter door voor de losse tickets. Het tarief daarvan zou maar liefst verhoogd worden van 2 naar 2,5 euro, een stijging met maar liefst een kwart. Op deze wijze wil de Vlaamse regering De Lijn 2,9 miljoen euro extra inkomsten bezorgen. “We zullen deze prijsstijging aankaarten in het Vlaams Parlement”, aldus Verheyden. “Op deze manier ontmoedigt men mensen met een beperkt budget om de bus te nemen.”
“De Vlaamse regering en De Lijn zouden beter eens werk maken van een aanpak van het massale zwartrijden”
“Het is een onbegrijpelijke beslissing van de Vlaamse regering om het tickettarief zo fors te verhogen”, vervolgt Verheyden. “De Lijn werd in de coronacrisis geconfronteerd met een forse daling in de passagiersaantallen, met maar liefst 40 procent.” De Lijn gaf zelfs aan te vrezen dat liefst 1 op 10 van de reizigers die afhaakten nooit meer zou terugkeren. Ook voor dit jaar worden nog eens 20 procent minder reizigers verwacht. Niet toevallig blijkt ook dat steeds minder reizigers tevreden zijn over de openbare vervoersmaatschappij.
“In plaats van het leven van de brave Vlaming nog maar eens duurder te maken zouden de regering en De Lijn beter fors inzetten op de aantrekkelijkheid van het openbaar vervoer en een bestrijding van het zwartrijden”, besluit Verheyden. “Uit recente cijfers blijkt inderdaad dat het zwartrijden in landelijk gebied is toegenomen tot 10 à 15 procent van het totale aantal reizigers en in stedelijk gebied zelfs tot de helft.”