Nieuws
donderdag, 03 feb 2022

Studie UAntwerpen bevestigt: Kernuitstap nefast

Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen bevestigen vandaag de stellingen en bezorgdheden van het Vlaams Belang omtrent de kernuitstap in 2025. “Zo zullen er black-outs - en dus energieafhankelijkheid van het buitenland - en een verhoging van de energiefactuur komen”, duidt Kamerlid Reccino Van Lommel. “We krijgen over de hele lijn gelijk over wat ik al jaren in de Kamer aanhaal.” Het Kamerlid zal de minister hierover eerstdaags op de rooster leggen.

Als alle kerncentrales sluiten tegen 2025 kan dat leiden tot nefaste gevolgen zoals zware black-outs en forse prijsstijgingen, zo schrijft Het Laatste Nieuws vandaag op basis van onderzoek door Universiteit Antwerpen. België zal na de kernuitstap veel meer moeten steunen op gascentrales en de gasprijzen zullen hierdoor fors stijgen. Ook zon- en windenergie alleen is volgens de onderzoekers geen oplossing op lange termijn. “Maar de onderzoekers geven ook mee dat België zwaar in de schulden zal moeten gaan omwille van energie-afhankelijkheid van de buurlanden”, waarschuwt Van Lommel.

“Vivaldi leeft niet in de realiteit. Meer dan ooit blijft ons pleidooi overeind om de jongste kerncentrales in levensduur te verlengen”

“Op jaarbasis zou een derde van de energiebehoefte in ons land uit het buitenland geïmporteerd worden”, klinkt het nu. Hier waarschuwen we al jaren voor. Die 30 procent is een cijfer dat Engie Electrabel zelf ook eerder berekende. Bovendien zal de elektriciteitsbehoefte in de komende jaren alleen maar toenemen.” De onderzoekers stellen zich hierbij bovendien de vraag of onze buurlanden de benodigde energie zelf nog op overschot zouden hebben.

Voorts waarschuwen ze ook voor de kosten van het integreren van hernieuwbare energie in de energiemix. “Een te snelle transitie zorgt voor zeer hoog oplopende kosten, aldus nog Van Lommel. Over deze kosten zwijgt Vivaldi als vermoord. Wil Vivaldi massaal inzetten op hernieuwbare energie, zal er ook geïnvesteerd moeten worden in opslagcapaciteit of gascentrales om de onvoorspelbaarheid van de zon en de wind op te vangen.

Vivaldi leeft duidelijk niet in de realiteit. “Het energiebeleid van bevoegd minister Tinne Van der Straeten (Groen) is pure waanzin, waardoor we in de afgrond worden geduwd. Meer dan ooit blijft ons pleidooi overeind om de jongste kerncentrales in levensduur te verlengen”, besluit Van Lommel. De paars-groene regering moet niet wachten tot 18 maart om een beslissing te nemen, ze zitten best eerder gisteren dan vandaag met Engie Electrabel rond de tafel om een levensduurverlening mogelijk te maken.”