Stijgende inflatie: dringend koopkrachtmaatregelen nodig
Het Vlaams Belang wil dat de koopkracht van de mensen wordt beschermd nu de inflatie opnieuw de hoogte in gaat. “Dat heeft alles te maken met de gestegen prijzen voor voeding. Onze koopkracht wordt wederom aangetast en het einde is nog niet in zicht”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel. “Naast de nodige fiscale hervormingen willen we dat er wordt onderzocht of de forse prijsverhogingen van voedsel terecht zijn.”
De inflatie geeft de prijsstijging weer van een korf van goederen, die representatief is voor de consumptie van een gemiddeld gezin. In maart steeg de inflatie naar 6,7 procent. Wat we in maart 2022 konden kopen met 100 euro, kostte ons afgelopen maart 106,7 euro. “De koopkracht van onze euro is dus gedaald. Idealiter bedraagt de inflatie zo’n 2 procent”, aldus Van Lommel. “Dan blijft onze koopkracht grotendeels behouden, maar is er toch een lichte druk om aankopen niet uit te stellen, wat nodig is om de economie te laten draaien.”
“De inflatiestijging is zorgwekkend”
Het is opmerkelijk dat de inflatie terug is gestegen, want van november tot nu was ze gedaald door de lagere energieprijzen. De hogere inflatie van maart hangt samen met de hogere prijzen voor voeding. De voedingsproducenten kunnen nu pas hun gestegen kosten doorrekenen, omdat zij met lange termijncontracten werken. Hun hogere energiefactuur, de opeenvolgende loonindexering en de duurder geworden grondstoffen, worden nu pas aangerekend. Heel wat voedingsproducten werden zelfs tot een derde duurder.
“De inflatiestijging is zorgwekkend”, vervolgt Van Lommel, “omdat we nu vergelijken met maart 2022, toen er ook al een hogere inflatie was dan gewenst. Als we vergelijken met 2021, is het leven 15.5 procent duurder geworden, terwijl dat normaal 4 procent is op twee jaar tijd.” De opeenvolgende renteverhogingen die de Europese Centrale Bank doorvoerde om de inflatie te counteren, spelen vooral in het voordeel van de banken, die hierdoor een hogere vergoeding krijgen voor het geld dat ze parkeren bij de Nationale Bank. Door de rente op spaarboekjes maar zeer beperkt te verhogen en de rentevoeten voor hypothecaire kredieten meer op te trekken, vergroten de banken hun marges. Dit vormt een ernstige aantasting van onze uitgestelde koopkracht, ons spaargeld.
“De koopkracht van onze mensen moet worden beschermd”, besluit Van Lommel. “Onze boeren moeten een faire vergoeding krijgen voor hun producten en niet worden gepest met allerlei dure groene maatregelen die hun kosten fors de hoogte injagen. En er moet ook worden onderhandeld met de banken zodat zij een eerlijkere vergoeding bieden voor ons spaargeld.”