Nieuws
maandag, 14 okt 2024

Stem van de kiezer sterker dan cordon sanitaire

Foto: Vlaams Belang. Stem van de kiezer sterker dan cordon sanitaire

Het Vlaams Belang is ontegensprekelijk de winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen. De Vlaams-nationale partij gaat er zo goed als overal op vooruit, en dit voor de vierde keer op rij, en kan voor het eerst in de geschiedenis besturen. “Doorheen heel Vlaanderen kunnen onze mensen nu op nog meer Vlaams Belangers rekenen om hen te vertegenwoordigen”, zegt voorzitter Tom Van Grieken. “We zijn als democraten ook bijzonder verheugd dat de kiezer in Ninove het cordon sanitaire definitief naar prullenmand verwees, waar dat antidemocratische onding thuishoort.”

Het was de uitdrukkelijke bedoeling van de Vlaams Belang-voorzitter om de grote overwinning die zijn partij in juni in Vlaanderen behaalde lokaal te verankeren, en daarin is hij met verve geslaagd. Het aantal gemeenteraadsleden van het Vlaams Belang steeg zomaar eventjes met 253, van 383 naar 636. “Ook vanuit de oppositie zullen we sterk doorwegen op het lokale beleid”, aldus Van Grieken. “Er zal dus gelijk hoe rekening moeten worden gehouden met de wil van de Vlaamse kiezer.”

“Anders dan zes jaar geleden kon de democratie in Ninove niet meer van tafel geveegd worden”

Het Vlaams Belang is ook bijzonder verheugd met de spectaculaire en ronduit historische overwinning van Guy D’haeseleer in het Oost-Vlaamse Ninove. “Niet de media, niet de zelfbenoemde democraten van de traditionele partijen, maar de kiezers hadden er het laatste woord, en zo hoort het”, aldus de voorzitter. “De stem van de kiezer was sterker dan het cordon, om de nieuwe burgemeester van Ninove te citeren. Anders dan zes jaar geleden kon de democratie er niet meer van tafel geveegd worden. Guy kan nu eindelijk aan de slag om zijn stad welvarend, leefbaar en veilig te maken, en zo tegemoet te komen aan de verzuchtingen van de Vlaamse kiezer.”

Naast de beelden van ontlading, blijheid en trots uit Ninove, blijven ook de beelden van de lege sporthallen en parochiecentra bij. De opkomst lag, met nog geen 63 procent, bijzonder laag. “Doodjammer, want wie stemt, wint”, merkt Van Grieken tot slot op. “Het waren weliswaar opmerkelijke beelden van die lege zalen, maar verwonderlijk waren ze zeker niet. Voor die lage opkomst zijn enkel en alleen de traditionele partijen verantwoordelijk. Hun onfrisse politieke cultuur van achterkamertjes en voorakkoorden, en van voortdurende uitsluiting van zovele kiezers, hebben het vertrouwen in de politiek op een pijnlijk dieptepunt gebracht. En dat kon gisteren voor het eerst eens gevisualiseerd worden.”